Évtizedes kutatás előzte meg a szakembereket, hogy ezt tanácsolják mindenkinek.



A legtöbb tűzeset éjjel 11 óra és reggel 7 óra között történik, éppen abban az időszakban, amikor általában a legkevésbé vagyunk éberek.
Bár a fenti megállapítás elég rémisztő, a Lifehacker szerint azért van valami, amit megtehetsz, hogy egy esetleges szerencsétlenség esetén javítsd a túlélési esélyeidet. A dolgod csupán annyi, hogy lefekvés előtt becsukod a hálószobaajtót.

A jó tanács az UL Firefighter Safety Research Institute szervezettől származik, amely egy egy évtizeden átívelő kutatás keretében állapította meg, hogy ez az egyszerű cselekedet sorsfordító hatású lehet egy lakástűznél.

Minél több oxigént kap a tűz, annál gyorsabban terjed, a zárt ajtó ezért védelmet nyújthat. Méghozzá nem is keveset. Amikor elszabadul a pokol, egy nyitott és egy zárt ajtajú helyiség hőmérséklete közötti különbség akár közel 500 Celsius-fokra is rúghat.

Ezen a videón jól látszik, hogy a nappali tüze hogyan jut be a hálószobába ha nyitva van az ajtó, illetve ha bezárták azt.

Csakis 3 percünk van a kimenekülésre!

A lakástüzek manapság veszélyesebbek, mint valaha, ami elsősorban a szintetikus anyagok térhódítására vezethető vissza. Miközben 30 éve még nagyjából 17 percünk volt kimenekülni egy igazi fából és egyéb természetes anyagokból építkező otthonból, addig egy mai modern lakásban mindössze 3 percünk van ugyanerre.

A szőnyeged hátulja szintetikus, a drapériád szintetikus, a kanapéd és a párnáid szintetikusak – figyelmeztetett John Drengenberg, az UL biztonsági igazgatója, aki szerint az említett anyagok gyorsabban és magasabb hőfokon égnek, mint természetes társaik. Ezért is fordulhat elő, hogy ha például kigyullad egy díszpárna, a tűz villámgyorsan átterjedhet a szomszédos bútorokra és alig három perc múlva már a plafont nyaldoshatja.

Drengenberg azt javasolja, hogy amint forróvá válik a helyzet, ne vesztegesd az időt felesleges bámészkodással és ne próbáld megmenteni az esküvői fotóidat sem. Helyette inkább juss ki, amilyen gyorsan csak tudsz.

A tűzvédelmi szakemberek szerint emellett még úgy javíthatsz esélyeiden, hogy megelőzés gyanánt rendszeresen ellenőrzöd a tűzjelző állapotát, illetve menekülési tervet készítesz a család számára. Ha pedig egyszer olyan helyzetbe kerülnél, hogy ténylegesen menekülnöd kell a tűz elől, csukd be magad mögött az ajtót, ezzel is lassítva terjeszkedését. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!