A pihentető alvásnak kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésében.



A pihentető alvásnak kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésében, hiszen életünk egynegyed részét töltjük vele. Egy felnőtt számára az ajánlott napi alvási idő 7-8 óra a szakemberek szerint. Azonban az alvást nagyon sok minden befolyásolja, kezdve az elfogyasztott étel és ital milyenségétől, a helyes alvási testtartás elsajátításáig.

Az emberek 80%-a legalább egyszer küzd élete során a hátfájással, és ez mind a helytelen alvási pozíciónak köszönhető.

Nézzük akkor, melyek azok az alvás közbeni testtartások, melyeket jó, ha elkerülünk, és melyek azok, amelyek a pihentető alvást biztosítják.

A hason alvás – a lehető legrosszabb választás

Ez azért nem ajánlott, mivel ilyenkor a gerincünket egy megerőltető ívelésnek tesszük ki, a nyakunkat természetellenes helyzetbe kényszerítjük, emellett pedig veszélyeztetjük a helyes légzést és vérkeringést. Ez az alvási testtartás hosszú távon hátfájást, nyakfájást, ráncosodást és a mellek megereszkedését eredményezi.

A helyes testtartás kiválasztása mellett legalább olyan fontos, a megfelelő matrac kiválasztása is, hiszen e két dolog biztosíthatja a pihentető alvást számunkra.

A legjobb alvási testhelyzet a háton való alvás - Ilyenkor tehermentesítjük a gerincet, a nyakat és a fej izmait. Ez a testhelyzet megakadályozza a gyomorsav refluxát is. Hátránya, hogy ebben a testhelyzetben sok embernél előfordul a horkolás.

Az oldalunkon való alvás is javasolt, különösen a terhes nők számára, valamint azoknak, akik horkolással, hát és nyaki fájdalommal küzdenek.

De melyik oldalunkon aludjunk?

A jobb oldalon való alvás súlyosbítja a gyomorégés panaszait. A baloldalon való alvás nyomást gyakorolhat a belső szervekre, például a májra, a tüdőre és a gyomorra, de ugyanakkor csökkenti a gyomorsav visszafolyását is.

A terhes nők számára javasolt a baloldalon való alvás a jobb vérkeringés érdekében.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!