Egyszer kell megtanulni!



A hurka sütése közben gyakran tapasztalhatjuk, hogy a hurka kireped, a bélből, kiömlik a finom töltelék és kiszárad sütés közben. Hogy ne repedjen ki, egyszerű házi praktikákat alkalmazzunk a hurka kolbász sütése során.

A hurka kolbász sütése sütőben, tepsiben történik, nem pedig serpenyőben. A hurka sütése szempontjából mindegy, hogy fagyott vagy friss élelmiszerekkel dolgozunk, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

A fagyasztott hurkát betehetjük egyből a sütőbe, ám jobban járunk, ha előtte legalább félig felolvasztottuk. 170-180°-ra előmelegített sütőben süssük.
A sütési idő attól függ, hogy mennyire ropogósan szeretjük, 30-40 perc. Ha fagyott hurkát sütünk, a folyamat 1 órát is igénybe vehet.

Repedés ellen ezekre figyeljünk:

  • A tepsiben úgy helyezzük el őket, hogy ne érjenek egymáshoz, ugyanis, ha összesülnek, a hurka bele kireped.
  • Vékony tűvel szúrjunk apró lyukakat a (nem fagyott) hurka bőrébe, hogy a nyomás távozhasson, így a hurka nem reped ki.
  • Öntsünk egy kevés vizet a hurka alá, hogy a hurka ne tapadjon le a tepsi aljára – ugyanis attól is szétdurranhat.
  • Áztassuk be sütés előtt a hurkát 10-15 percre, ha az már nem friss. A fagyasztott hurka bele gyakran elveszti a rugalmasságát, ez is okot adhat a kirepedésre.

Ha nem szeretnénk, hogy nagyon zsíros legyen a hurka-kolbász, tegyük rácsra. Az íze ugyanolyan finom lesz, és nem terheli annyira a gyomrot. Mert egy dolgot ne felejtsünk: a sült hurka, kolbász nem könnyű fogás!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!