Dr. Semjén Esztella pszichiáter a hosszú távú gyógyszerszedés veszélyeire, a várható mellékhatásokra hívta fel a figyelmet.

Van aki évek óta csak altatókkal tud aludni, pedig

a hagyományos altatószereket legfeljebb két hétig szabad alkalmazni.

A doktornő 3 percben összefoglalja azt, amit mindenkinek jó tudni, aki altatókkal él.

Az altatók lehetséges mellékhatásai

Talán meglepő, de az altatók nyugtalanságot is kiválthatnak, főként az idős, demenciával élőknél. Egyes készítmények változást idéznek elő az alvás struktúrájában: elnyomják az álomfázist és az alvás lassú hullámú fázisát.

A benzodiazepinek csoportjába tartozó altatószerek (pl. Seduxen, Rivotril, Xanax, Frontin, stb) elhagyása, különösen tartós szedés után, elvonási tüneteket okozhat álmatlansággal, nyugtalansággal, remegéssel, verejtékezéssel.

Egyes altatók önmagukban is – de különösen alkohollal kombinálva – az obstruktív alvási apnoe szindrómára hajlamos betegeknél gyakoribbá tehetik az éjszakai légzési zavart, és megnyújthatják a légzésleállással járó szakaszok hosszát. Ezzel heveny vagy idült keringési rendellenességet, alacsony vérnyomást okozhatnak. Centrális alvási apnoe megléte esetén – amikor a légzésszünetekben nem történnek légző mozgások – szintén megfontolás tárgyát képezi, hogy szedhet-e a beteg altatót.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!