Több 100 ezren a legszegényebbek között.



A legszegényebb nyugdíjasoknak havonta alig több mint 45 ezer forintot kell beosztaniuk, míg legjobb helyzetben lévők 194 ezer forintot kapnak. Ijesztő kép rajzolódik ki a nyugdíjasok közötti szakadékról a KSH adatai alapján.
Az utóbbi napokban kiderült, hogy jövőre 2,7 százalékkal növekednek a nyugdíjak, ennek eredményeként 133 ezer forint fölé emelkedik az átlagos nyugdíj.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja már az emelésről szóló jogszabály megjelenésekor bemutatta, hogy jókora eltérések vannak a havi összegek között: férfiak átlagnyugdíja az emeléssel együtt 144 ezer forint felett lesz, míg a nők közel 20 ezer forinttal kevesebbet kapnak.

Még ijesztőbbek az eltérések a különböző jövedelmi osztályokba (ötödök) sorolás alapján. A legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező nyugdíjas háztartásokban az egy főre jutó nettó jövedelem havi átlagban közel 47 ezer forint. A második jövedelmi ötödbe tartozók fejenként havonta 73 ezer forintból gazdálkodhatnak.


A harmadik ötödben havonta 99 ezer forint, a negyedikben már 128 ezer forint, az ötödikben 194 ezer forint a havi átlag. Mindez azt jelenti, hogy legmagasabb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok több mint négyszer akkora összeget költhetnek, mint a legszegényebb társaik.

A legalacsonyabb ötödbe tartozó nyugdíjas háztartásokban átlagosan két ember él, a többi ötödben 1,2-1,6 ugyanez az érték.

A legszegényebb nyugdíjas háztartások száma meghaladja a 70 ezret, összesen 143 ezer emberről van szó. A második legalacsonyabb jövedelmű osztályba pedig több mint 192 ezer nyugdíjas család tartozik, ez pedig több mint 300 ezer embert jelent. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!