Tudd meg, hogyan őrizheted meg a frissességét a leghosszabb ideig!Nem könnyű eldönteni, hogy milyen karácsonyfát is vegyünk.

Fajtaválaszték

Nordmann fenyő

Jelenleg az egyik legjobb választás, ha beltéri karácsonyfát választunk. A buja, fényes, élénkzöld tűlevelek puhák, sűrűek, így könnyen fel lehet díszíteni a fát, az erős ágak pedig elbírják a fényfüzéreket és a díszeket. Lenyűgözően impozáns látványt nyújt. Az sem elhanyagolható, hogy tűleveleit nem hullajtja le, kiválóan megtartja.

Jegenyefenyő

Gyönyörű, puha, zöldeskék színű tűlevelei, szimmetrikusan, tömötten álló ágai és mennyei illata teszi ezt a fát tökéletes választássá az ünnepi otthon számára. Tűleveleit kiválóan megtartja, erős, sűrű lombozattal rendelkezik; mindezen tulajdonságainak köszönhetően valóban nemes választás.

Közönséges lucfenyő

A "hagyományos" karácsonyfa. Erős ágainak köszönhetően könnyen feldíszíthető, bár tűlevelei meglehetően hegyesek, szúrósak, és fűtött helyiségben viszonylag hamar lepotyognak. Amíg csak lehet, tartsuk kinn, majd amikor behozzuk, optimális esetben egy fűtetlen vagy hűvös helyiségben állítsuk fel, hogy lombját tovább meg tudja őrizni.

Ezüstfenyő

Ahogy a neve is sugallja, tűlevelei szép kontrasztot alkotó kékes-szürkés-ezüstös színűek. Ágai erősek, magával ragadó ünnepi illatot áraszt, tűleveleit jól megtartja. Mindezen pozitív tulajdonságainak köszönhetően igazi öröm feldíszíteni. Gyakran széles, terebélyes az alja, így tökéletesen el lehet alatta rejteni az ajándékokat.

Erdeifenyő

Erős ágak és hosszú, csavarodó kékeszöld tűlevelek jellemzik. Lombmegtartás tekintetében kiváló választás, az ünnepek alatt végig betölti a szobát kellemes fenyőillattal.

Vágott vagy konténeres fenyőt?

Bár a legtöbben még mindig kivágott karácsonyfát vásárolnak, évről évre egyre nő a választék gyökeres, konténerbe átültetett, illetve a kezdetektől konténerben nevelt fenyőfákból.

A konténeres karácsonyfákat általában a földben nevelik, majd kiássák és gyökérzetük egy részével konténerbe ültetik át. Legtöbbször nem élnek sokkal tovább, mint egy megfelelően karbantartott kivágott fa, és jellemzően a kertbe sem lehet sikeresen kiültetni.

Vannak továbbá gyökeres fenyők, amelyeket eleve konténerben nevelnek, így rendszerint sikeresen kiültethetők a kertbe az ünnepek után, hogy ott fejlődjön tovább. Figyeljünk arra, hogy ne tartsuk benn túl hosszú ideig, illetve túl meleg helyiségben sem. Arra is ügyeljünk, hogy a földje folyamatosan nyirkos legyen.

Tippek, hogy hogyan bánjunk a kivágott karácsonyfával, hogy minél tovább szép legyen

1. Amíg csak lehet, tartsuk a fát a szabadban, és csak akkor hozzuk be, amikor eljött az ideje a feldíszítésének.

2. Alul a fa törzséből vágjunk le egy kb. 15-25 mm vastag karikát. Ez segít a fának vizet felvenni, és kevesebb tűlevele fog lehullani.

3. A fát vízzel tölthető stabil karácsonyfatalpba állítsuk.

4. A kivágott fa naponta akár 500 ml vizet is magába szívhat, ne felejtsük hát el a tartályt rendszeresen újratölteni.

5. A fát lehetőleg hűvös helyen tartsuk. Mindenképpen távol a különböző fűtőtestektől, de legfőképpen a nyitott kandallóktól.

6. Próbáljunk meg olyan fát vásárolni, amelyet nem hálóban tároltak, illetve vegyük le a hálót, amint hazahoztuk a fát. Az összekötözött fa belsejében keletkező magasabb hőmérséklet miatt a fa elkezdheti ledobni a tűleveleit.

7. A legalsó, nem túl mutatós ágakat vágjuk le, de ne dobjuk ki. Több összekötött ág legyező alakú karácsonyi díszek alapjául szolgálhat. Forrás

Érdekel, hogy tudod kiválasztani az árusok kínálatából a legszebb fát? ITT olvashatsz róla!

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!