A köszvény első jelei jellemzően a hirtelen fellépő és erős ízületi fájdalom, amelyet duzzanat, bőrpír és merevség kísérhet. A fájdalmat gyakran lüktető vagy égő fájdalomként írják le, és napokig vagy akár hetekig is eltarthat. Az ízület tapintásra érzékeny és meleg lehet. További tünetek lehetnek a fáradtság, láz, hidegrázás, hányinger és étvágytalanság.

Változtass az étrendeden!

Az étrendi változtatásokkal csökkentheti a köszvény kialakulásának kockázatát, illetve enyhítheti a tüneteket, ha már szenved a köszvénytől. 

Néhány ötlet, mit érdemes beiktatni a menüdbe:

1. A gyümölcsök és zöldségek minden egészséges étrend fontos részét képezik, így az alacsony purinszintű étrendnek is. A gyümölcsök és zöldségek természetesen alacsony purintartalmúak, és tele vannak alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 

2. A teljes kiőrlésű gabonafélék, például a zab, az árpa, a quinoa és a barna rizs szintén jó rost- és egyéb tápanyagforrások.

3. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például a tej, a joghurt és a sajt szintén jó kalcium- és fehérjeforrások.

4. A sovány húsok, például a csirke, a pulyka és a hal jó választás az alacsony purin tartalmú étrendhez.

5. A tojás szintén jó fehérjeforrás.

6. A diófélék és magvak szintén jó fehérje- és egészséges zsírforrások. Használhatók rágcsálnivalóként, vagy salátákhoz vagy más ételekhez adhatók extra íz és ropogás érdekében.

7. Egészséges zsírokat használjunk, pl. olívaolaj, kókuszzsír.

Milyen ételeket kell kerülni a purin tartalmú diéta során?

A vörös húsokat, mint a marha- vagy sertéshús, kerülni kell.

A szardella, a szardínia, a makréla, a hering, a fésűkagyló, a kagyló, a tőkehal, a pisztráng, a foltos tőkehal, a garnélarák és más tenger gyümölcsei sem ajánlatosak.

Az alkoholos italok növelhetik a szervezet húgysavszintjét, ezért mindenképpen kerülendő.

Változtass az életmódodon!

Az étrendi változtatásokon kívül az életmódbeli változtatások, például a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása is segíthet csökkenteni a köszvény kialakulásának kockázatát, illetve enyhítheti a tüneteket, ha már megbetegedett. A testmozgás segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és egészségesen tartja az ízületeket. Emellett az egészséges testsúly fenntartása is segíthet csökkenteni a köszvény kialakulásának kockázatát, mivel az elhízás növeli a vérben a húgysavszint emelkedésének kockázatát.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!