Négyféle testforma, mindenkinek másra kell figyelnie az étkezés során!



Történt már veled valaha, hogy minden erőfeszítésed ellenére sem fogytál, miközben azt vetted észre, hogy mindig ugyanoda rakódik a zsír? Nézd meg, hogyan orvosolhatod ezt a problémát a testformához igazodó étrendi tanácsokkal!

1. Körte forma

Ha körte alakú vagy, a zsír jobbára a fenék és a comb tájékán rakódik le. Az ilyen alakúaknak általában a víz raktározásával vannak gondjaik. A fehérjében dús élelmiszerek mellett tedd le a voksodat: hús, hal, tojás, tejtermékek. A tested méregtelenítéséhez tökéletes a görögdinnye és az ananász, miközben az ideális folyadék a zöld tea számodra. Ügyelj továbbá arra, hogy csökkentsd a só mennyiségét, ami megköti a vizet a szervezetben. A kenyeret, rizst helyettesítsd teljes kiőrlésű/barna változattal.

2. Alma forma

Az alma formájúak hajlamosak a zsírt a csípő és a derék körül raktározni. Számodra tehát az a megoldás, ha sokszor eszel, de keveset. Törekedj arra, hogy naponta hatszor egyél, kis adagokat! Válaszd a rostban gazdag élelmiszereket: zöldségek, gyümölcsök, teljes joghurt. Kerüld a puffadást okozó zöldségféléket, a kenyeret és a gyorskaját, mert ezek szinte azonnal meglátszanak rajtad.

3. Homokóra forma

Sok nő álma, hogy homokóra formájú legyen, de persze ennek is megvannak a hátrányai. Például az, hogy egyenletesen hízol, tehát 'terjedelemben' növekedsz, ha felszedsz pár plusz kilót. A vércukorszintedre kell nagyon ügyelni, ezért a napi ötszöri étkezés javasolt számodra, hogy a táplálék eloszlása egyenletes legyen a nap folyamán. Nálad is fontos, hogy hagyd el az egyszerű szénhidrátokat (kenyér, rizs) és helyettesítsd őket rostban gazdagabb megfelelőjükkel: barna kenyér, barna rizs.

4. Téglalap forma

A csípőd széles, a derekad nem vékonyabb - ez jellemző rád, ha téglalap alakú a tested. Nagyon szerencsés típus vagy, mert ez a forma a legkevésbé hajlamos a hízásra. Amire ügyelned kell, az a megfelelő tápanyagbevitel: a kellő mennyiségű egészséges zsírok (pl. olajos magvak, lazac) és a növényi eredetű fehérjék jelenléte az étkezésedben nagyon fontos.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!