A banki dolgozók is felkészítették az extra terhelésre.



Január elején életbe lép az uniós MiFID 2-es irányelv, ami miatt rendszer-összeomlástól, a piaci kereskedésből való kizárástól és a fat fingerek (elütéses hibák) növekvő kockázatától tartanak a bankok. 

A felügyeleti szervek pedig sorra adják ki a különféle részletszabályokat, amelyeknek a pénz- és tőkepiaci szereplőknek nagy kihívást jelent megfelelni. Sokan attól tartanak, hogy beüt a krach, amikor a rendszerek január 3-tól élesben kell, hogy működjenek. Vannak, akik szerint nem lett volna rossz egy indulás előtti főpróba a rendszerek és folyamatok számára, hogy biztosan lehessen látni, minden rendben zajlik majd le.

Jó hír viszont, hogy az Esma a héten bejelentette, hogy ad egy hat hónapos határidőt arra, hogy minden piaci szereplő megszerezze az ún. LEI-kódját. Korábban arról volt szó, hogy akinek nincs meg az egyedi azonosítója az indulásra, az nem kereskedhet az európai piacokon.

Minden esetre sok változásnak és elvárásnak kell megfelelni január 3-tól, a bankoknál, brókercégeknél és alapkezelőknél lévő back office dolgozóknak. Biztosítaniuk kell a rendszerek normál működését, főleg úgy, hogy a megkötött ügyleteket 15 percen belül le kell jelenteni. Van olyan cég, amely a MIFID 2 indulását követő első hetekben kénytelen lesz az adatok egy részét manuálisan felvinni a rendszerbe, amíg az nem teljesen üzemkész, ez pedig felvetheti az elütési hibák (fat finger) kockázatát. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!