1000 embert kell pótolnia hamarosan a BKV-nak



A következő években nagyjából ezer munkavállalók kell pótolnia a BKV-nak, mert kilépnek, vagy nyugdíjba mennek az emberek. A fizetések viszont minden területen kevesebb, mint a hazai konkurenciánál. A szakszervezetek 30 százalékos béremelést akarnak, ha nem kapják meg, sztrájolnak - olvasható Index-en.

"Az elkövetkező években legalább évi 1000 fő körüli létszám kilépés utánpótlását kell megoldanunk" - fogalmaz a BKV a 2017-2020-ra vonatkozó humán stratégiája, amely az Index birtokába került. A tanulmány szerint csak a tavalyi évben 452 járművezető (ebből 353 fő buszvezető!), 248 szakmunkás és 26 mérnök hagyta ott a társaságot. Kevés a szakember, nőtt a konkurencia, és más cégeknél magasabb a fizetés is, ezért van bajban a BKV. Máshol gyakran 30-50 százalékkal több bért kapnak a távozók, akár a közszférában működő társaságoktól is.

Gulyás Attila, az egyik legnagyobb BKV-s szakszervezet, a VTDSZSZ elnöke a lapnak elmondta, hogy a dolgozók nagyon elkeseredettek, a következő három évben összesen 30 százalékos béremelést követelnek. Ha a követelés március végéig nem teljesül, akkor sztrájk lesz.

A MÁV-nál és a Volánoknál megadták a követelt béremelést, ezért fokozottan nő az elszívóhatás. Szakmunkást, mérnököt már lasszóval sem tud fogni a BKV, még a pályakezdők is kinevetik az ajánlott fizetést. A dolgozók közül sokan attól teszik függővé a maradást, hogy a mostani bérkövetelés teljesül-e. De még az sem biztos, hogy mindenkit ott tart. Ha elmennek az emberek, össze fog omlani a cég. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!