Sokan tanácstalanok, hogy forduljanak-e orvoshoz egy egyszerű torokfájással.Fájdalmas, száraz vagy kaparó érzés a torokban - így jellemezhetjük a torokfájást. A fájdalom jellege mellett azonban az is lényeges információ, hogy pontosan melyik területen érezzük.

Ha a fájdalom helye a szájpadlás, a mandulák mögötti terület, az torokgyulladásra utalhat. Ha jellegzetesen két oldalon érezzük a fájdalmat a torokban, az a mandulák gyulladását jelezheti. A gégegyulladásra pedig a gége fájdalma utal, ám ennél egyszerűbben felismerjük, ha tudjuk, hogy ha ez a gond, akkor egy időben rekedtség és akár hangvesztés is jelentkezhet.

Ha a torokfájás egy-két napja jelentkezik, és az otthoni kezelés – fájdalomcsillapító - és gyulladáscsökkentő szedése, torokfertőtlenítő tabletta és bőséges folyadékfogyasztás – ellenére is fokozódik, akkor javasolt orvoshoz fordulni. A fájdalom erősödése arra is utalhat, hogy nem vírus, hanem baktériumfertőzés a kiváltó ok, ilyen esetben pedig antibiotikum szedésére is szükség lehet.

A jelenlegi helyzetben a torokfájás kapcsán természetesen gondolni kell a koronavírus-fertőzés lehetőségére is. A torokfájás és a rekedtség is lehet az omikron variáns első tünete, így ilyen esetben javasolt első körben a kezelőorvossal távkonzultációban egyeztetni a további teendőkről, teszt elvégzéséről.

Az elhúzódó torokfájás mást jelez
Más a helyzet, ha a torokfájás nem csak pár napja jelentkezett, hanem akár néhány hete az életünk része. Az elhúzódó panaszok hátterében egyéb betegségek, például allergia, reflux, alvási apnoé vagy hangképzési problémák is állhatnak. Ilyen esetben fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a torokfájást is csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszüntetni, illetve a lehetséges szövődményeket megelőzni. A kivizsgálást nem érdemes sokáig halogatni, mert a torokfájás, tartós rekedtség akár a torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás tünete is lehet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!