Másodpercek alatt megmérhető a spermaszám és minőség - akár otthon.



Olcsó és könnyen használható okostelefonos eszközt fejlesztettek ki, mellyel másodpercek alatt megmérhető a sperma minősége.

Világszerte több mint 45 millió párt érint a meddőség problémája, a sperma minőségét mérő jelenlegi általános módszerek klinikai körülményeket igényelnek, drágák és lassan mutatnak eredményt.

Amerikai kutatók olyan könnyen használható mobilfejlesztést dolgoztak ki, mellyel másodpercek alatt megmérhető a sperma minősége. Az eszköz egyelőre csak prototípus.

"A férfiaknak kórházi szobákban kell spermamintát adniuk olyan helyzetben, amely kínos számukra, stresszt okoz, valamint pesszimizmust és csalódottságot eredményez" - mondta a kutatást vezető Hadi Shafiee.
Kiemelte: olyan megoldásra törekedtek, amely a férfiak termékenységének mérését a házi terhességi tesztekhez hasonlóan egyszerűvé és elérhetővé teszi.
Shafiee és kollégái egy hordozható eszközt készítettek, amely másodpercek alatt méri a sperma koncentrációját és a spermiumok mozgékonyságát a szerkezet teljesítményének és a széles körben elérhető okostelefonok kamerájának segítségével. 
Az elemzőegység, amelynek anyagköltsége kevesebb mint öt dollár, egy okostelefonra illeszthető optikai tartozékból és egy eldobható mikrochipből áll, utóbbira kell tenni a spermamintát. 
A kutatók 350 mintát elemeztek, demonstrálva, hogy a műszer 98 százalékos pontossággal képes azonosítani a normálistól eltérő spermát, amelyben nem elegendő a spermiumkoncentráció vagy nem elég mozgékonyak az ondósejtek.

"A teszt kis költségű, minőségi, nagy pontosságú és kevesebb mint öt másodperc alatt képes elemezni egy hígítatlan spermamintáról készült videót" - emelte ki Shafiee. Ráadásul a műszer annyira felhasználóbarát, hogy előképzés nélkül tíz önkéntes tökéletesen elemzett több mint száz mintát. 

A szakértő szerint az eszközzel vazektómián (az ondóvezetékek elkötésén) átesett férfiak is ellenőrizhetik spermájukat, valamint állattenyésztők is alkalmazhatják az állatok termékenységének ellenőrzésére. (MTI)

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!