A kötött leves egyike a legkülönlegesebb magyar leveseinknek – nevét a „kötött” levesbetét tésztáról kapta, azonban országrésztől függően nevezhetik még görcslevesnek is. 

Habár különleges megjelenéssel bír, a kötött leves egy pofonegyszerű étel, amit bárki, bármilyen hétköznapi vagy ünnepi alkalomra gyorsan elkészíthet, mindössze egy tésztanyújtó gépre van hozzá szükségünk. Amellett, hogy egyszerűen elkészíthető, a kötött leves egy másik előnyös tulajdonsággal is bír: egy szó szerint „filléres” ételről van szó.

A tészta hozzávalói

  • 200 g liszt
  • 2 db tojás
  • 2 csipet só
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika (ízlés szerint csípős)
  • só, bors ízlés szerint

A leves hozzávalói

  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 1-2 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 4 l víz vagy alaplé

A tészta elkészítése

Mérjük ki a lisztet és készítsünk belőle kisebb kupacot egy deszkán, a közepében formázzunk mélyedést, majd üssük bele a tojásokat és egy-egy csipet sóval ízesítsük. Belülről kifelé haladva kezdjük el összekeverni, majd, ha a tojás felvette a lisztet, gyúrjunk belőle egy szép, homogén tésztagombócot körülbelül 10 perc alatt.

A tésztát csomagoljuk fóliába, majd tegyük félre a hűtőbe 20-30 percre pihenni.

A pihentetés után szeleteljük négyfelé a tésztagombócot, majd nyújtsuk ki a lehető legvékonyabb fokozaton, mintha csak cérnametéltet készítenénk (mi a 7-es, 8-as fokozatokat ajánljuk).

Ezután fektessük magunk elé a tésztaszalagokat és kenjük meg őket a meglangyosított zsírban elkevert paprikával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A görcsök készítése
A megkent tésztaszalagokat 3 hajtással tekerjük fel, majd a megtekert csíkokat egymás után vágjuk le. Ezekre egy egyszerű mozdulattal görcsöt kötünk (ne legyen túl szoros!), majd lecsípjük és addig ismételgetjük, amíg van előttünk tészta.

Ezután már készen is vagyunk, csak bele kell főznünk a levesbe.

A leves elkészítése

Aprítsuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát és egy kevés sóval ízesítve dinszteljük meg a zsíron, majd, ha megüvegesedett, ízesítsük sóval, borssal és pirospaprikával, végül húzzuk fel vízzel. Ezzel gyakorlatilag egy, a rántott leves ízvilágához hasonló alaplevet produkálunk (akkor lesz teljes az ízélmény, ha majd megfőzzük benne a tésztácskákat, ugyanis a lisztben lévő keményítő majd belefő a vízbe, töményebbé teszi az alapot.

A kötött leves „gazdag” verzióját is ugyanilyen egyszerű elkészíteni, annyi a különbség, hogy sima víz helyett öntsük fel a hagymás-paprikás alapot zöldség- vagy húsalaplével (felhasználhatunk az ételhez levesmaradékot is), vagy készítsünk belőle egy gazdag zöldséglevest.

Ha elkészültünk a levesalappal, egyszerűen csak tegyük a forrásban lévő lébe a tésztát és főzzük puhára kb. 30-40 perc alatt (a főzési idő attól is függ, hogy milyen vasragra sikerült kinyújtani a kis tésztánkat, éppen ezért kóstoljunk meg egy darabot, mielőtt késznek ítélnénk). Ha úgy látjuk, hogy elkészültünk, máris tálalhatjuk a levesünket akár önmagában, akár egy szelet frissen sült kovászos kenyérrel, sőt, egy-egy kanál tejföllel is megbolondíthatjuk, ha gazdagítani szeretnénk.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!