Ha fennáll a kockázat, fiatalabb korban lehet tenni ellene! Így a gyerekeink és unokáink sok betegséget elkerülhetnek.A gének nemcsak azt határozhatják meg, hogy nézünk ki vagy milyen a személyiségünk, hanem azt is, milyen betegségek várhatnak ránk.

Köztudott, hogy anyai ágon öröklődhet  többek között:

  • a migrénre való hajlam,
  • az alvászavar,
  • az Alzheimer-kór,
  • a mell- és petefészekrák is.

De más, gyakori betegségeknél is nő a kockázat. A csontritkulás például anyai ágon öröklődhet. Akinél fordult már elő ilyen betegség a családban, az nagyobb kockázattal néz szembe, ezért fontos a rendszeres csontsűrűségmérés, a megfelelő ásványi anyagok pótlása, például a kalciumé, de a D-vitamin is fontos szerepet játszik a csontok egészségében. Emellett erősen ajánlott a dohányzásról való leszokás, mert a nikotin és a többi mérgező anyag gátolja a kalcium felszívódását. A rendszeres mozgás erősebbé teszi a csontokat és az izmokat is, ezért sportoljunk gyakran, és tartsuk kordában a testsúlyunkat!

Rheumatoid arthritis - vagyis a felnőttkori idült sokízületi gyulladás (RA) – bármilyen életkorban jelentkezhet, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban hozzávetőleg 50 ezer felnőttet érint a betegség. Pontosan még nem tudni, mi okozza a betegséget, de valószínűleg öröklött hajlam és környezeti hatások kombinációja indíthatja be az eltúlzott immunválaszt. 

Ha az édesanyának korai menopauzája volt, lányának 70-85 százalék az esélye arra, hogy ugyanez történik vele is. Jelentkezését sehogyan sem lehet megelőzni, de a tünetek enyhítése érdekében sok mindent tehetünk, a gyógynövényes kezelésektől a hormonpótló terápiáig bezárólag. 

Akár 20 százalékkal nagyobb a szívbetegség kockázata, ha az édesanyánknak szívrohama vagy érelzáródás következtében jelentkező mellkasi fájdalma volt.

Korai öregedés

A tudósok szerint bizonyos gének is felelősek azért, hogy testünk miként áll ellen az időnek. Ezek a gének generációkon át vándorolnak a családban, általában női ágon. Ha örököltük édesanyánk ilyen génjeit, akkor vagy nagyon szerencsések vagyunk, és fiatalosak maradunk sokáig, épp ahogy ő, vagy épp ellenkezőleg: korábban öregszünk, mint mások. Arra tudunk odafigyelni, hogy bőrünket megfelelően védjük az UV-sugárzástól, mert a napfényérzékenység is öröklődhet.

Depresszió

A világon évente 300 millió ember szenved ettől a betegségtől. A tudósok felfedezték, hogy a Slc6a15 gén felelős az öröklött depresszióért. A nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, és krónikussá is válhat. A szülés utáni depresszióra hajlamosító tényező is örökölhető. A megelőzés érdekében figyeljük magunkat, és adjuk meg testünknek, amire szüksége van: aludjunk eleget, vezessük le a stresszt, legyen kiegyensúlyozott, egészséges étrendünk, és mozogjunk eleget. A problémáinkat ne fojtsuk magunkba, mert attól nem oldódnak meg, sőt: legyen egy jó pszichológusunk, vagy ha gyógyszerre van szükségünk, akkor pszichiáterünk, aki segít feltárni a problémák gyökerét, és megoldani azokat. Nyugodtan kérjük a családtagok, barátok segítségét is, ha baj van, próbáljuk elkerülni az elszigetelődést.

Zöldhályog

A nők ebben a betegségben is gyakrabban szenvednek a férfiaknál, ráadásul a hajlamosító tényező örökölhető is. A glaukóma kialakulását gyorsítja a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a rövidlátás, a szemsérülések vagy szemműtétek, és a szteroid gyulladásgátló gyógyszerek hosszú időn át tartó szedése. A zöldhályog kialakulásakor megnő a szemben a nyomás, ezt pedig szemorvos meg tudja mérni. Érdemes legalább évente kontrollra járni, ha a családban fordult már elő ilyen betegség, ráadásul minél idősebbek vagyunk, annál több esélyünk van a glaukóma kialakulására. A jó hír az, hogy ha ki is alakul, minél korábban észreveszik, annál többféle kezelés közül választhatunk.

Érrendszeri betegségek

Ha hasra hízós típusúak vagyunk, ráadásul ez a családra is jellemző, akkor jobban oda kell figyelnünk az érrendszerünk egészségére. Minél több zsír gyülemlik fel a hasi régióban, annál magasabb lehet a koleszterinszint, ami rossz hatással van az artériákra, és a kialakuló probléma akár szívrohamhoz is vezethet. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy elkerüljük a cukorbetegséget, normalizáljuk a vérnyomásunkat, a koleszterinszintünket, és kezdjünk el rendszeresen mozogni. Ha szükséges, a túlsúly leadásában kérjük szakértő segítségét, étrendünkben pedig kapjon jóval kevesebb szerepet a só, a cukor és a finomított szénhidrát.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!