Csak annyit szeretett volna elérni, hogy javítson az egészségi állapotán, megszabaduljon pár kilótól, jobban érezze magát a bőrében...



Csak annyit szeretett volna elérni, hogy javítson az egészségi állapotán, megszabaduljon pár kilótól, jobban érezze magát a bőrében, ezért zöld tea kapszulát kezdett fogyasztani. Az 50 éves amerikai férfi, Jim McCants, azonban a táplálékkiegészítő miatt orvosi várólistára került, mert a mája annyira tönkrement, hogy új donorszervet kell találni neki – számolt be az esetről a BBC.

Jim életének egyik legszebb napja kellett volna legyen, hiszen a fia iskolai ballagására készültek, mikor a mellette lévő felesége döbbenten vette észre, hogy férje szeme, arca besárgult.

“Mikor belenéztem a tükörbe, elszörnyedtem” – mesélte Jim, aki nem értette, hogy mi történt, mert éppen hogy nekifogott az életmódváltásnak, odafigyelt az étrendjére, hiszen fogyni szeretett volna.

“Apám, 59 éves korában, infarktusban halt meg, ezért én elhatároztam, hogy teszek az egészségemért, mert nem szeretnék hasonló helyzetbe kerülni” – mondta Jim.

Mikor kórházba került, az orvosok májproblémákra gyanakodtak, meg is kérdezték, hogy rendszeresen fogyaszt-e alkoholt, de Jim közölte, hogy az elmúlt 30 évben összesen 6 üveg sört ha megivott, bort például egyáltalán nem, gyógyszereket sem szedett, és nem is dohányzott. Ekkor kérdezett rá a szakorvos, hogy valamilyen étrendkiegészítőt használt-e, így derült fény a zöld tea kapszulákra, amelyek az utóbbi időben eléggé népszerűek lettek, főként az internetes vásárlások révén, hiszen a gyártók reklámjai szerint a kis kapszulák rengeteg hasznos antioxidánst tartalmaznak, amelyeknek rákmegelőző hatásuk van, és a szívet is védik.

Jim 2-3 hónapja szedte a zöld tea kapszulákat, majd utána érezte egyre rosszabbul magát, mint utólag kiderült, ezek okoztak májkárosodást nála, olyannyira, hogy most a férfinak új májra van szüksége.

Hogy miként okozhatta a problémát a zöld tea kapszula, azt még a szakemberek sem tudják konkrétan megmondani.

Herbert Bonkovsky, a Wake Forest University School of Medicine hematológiai klinikájának vezetője szerint, ha valaki mértékkel iszik zöld teát, az még nem veszélyes, de ha valaki már kapszulákat szed be, amelyek koncentrált mennyiségű zöld tea kivonatot tartalmaznak és amelyekben jelen van az EGCG nevű vegyület, akkor az már veszélyes lehet, elsősorban a májra.

A hatóságok eddig 80 esetet regisztráltak a több millió fogyasztó közül, akiknél ezek a zöld tea kapszulák májbetegségeket okoztak, és arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy napi 800 mg-ot meghaladó dózis ezekből a készítményekből már gondokat okozhatnak a májban, ezért óvatosnak kell lenni, és mindenképp konzultálni kell egy szakorvossal, mielőtt valaki elkezdené fogyasztani ezeket a kapszulákat. Forrás

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!