Tele volt az élete kudarcokkal, aztán jött a fordulópont...



Stallone-t leginkább a Rocky filmekből ismerhetjük, mely a Philadephia-i Rocky Balboa nevű bokszoló történetét mutatja be, aki lehetőséget kap, hogy megmérkőzzön egy nehézsúlyú világbajnokkal, Apollo Creed-el a bajnoki címért. Stallone karaktere csak hosszas erőfeszítések árán állhat ki a világbajnokkal szemben.

Mivel a Rocky forgatókönyveit maga Sylvester Stallone írta, ezért nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy saját életének megpróbáltatásaiból is merített, amit majd később a filmvászonra vittek.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy az Oscar-díjas színész miért is dolgozott oly keményen egy könnyedebb élet reményében, a múltjában kell keresgélnünk.

Sylvester élete már születése időpontjában pecsételődött, ugyanis komplikációk merültek fel, melyek következményeképpen az arcának bal oldala részlegesen lebénult, beleértve az áll, a nyelv, és az ajkak környékét is. Ez kölcsönzi a hírhedt, legkevésbé sem kifinomult arcberendezését és tipikus beszédstílusát.

Stallone New York egyik legkeményebb negyedében nőtt fel, az anyja és az apja örökös veszekedésének hangulatában. Számtalanszor került szorult helyzetbe az utcán megjelenése és nehézkes beszéde miatt, ráadásul iskolás évei alatt többször is felfüggesztették a rossz jegyei és a gyakori verekedések miatt.

Fiatal felnőttként sem volt könnyű az élete, hiszen súlyos anyagi problémái voltak, olyannyira, hogy a lakásából is kilakoltatták. 3 hétig volt hajléktalan, a végső megoldást egy felnőtt filmben való szereplésben látta, így nem volt más választása, el kellett fogadja az ajánlatot. 200 dollárt kapott a két napot igénylő forgatásért.

Ezek után elhatározta, hogy színészi karrierbe kezd, ezért rengeteg szereplőválogatásra jelentkezett, viszont a casting ügynökségek sorra utasították el. A sorozatos elutasításokat követően szövegkönyvírásba fogott.

Élete talán legnehezebb és legszomorúbb döntését akkor hozta meg, amikor szintén anyagi gondok miatt el kellett adja hőn szeretett kiskutyáját mindössze 50 dollárért. Ezen a ponton jött rá, hogy most már bármilyen munka megteszi, csak éppen dolgozhasson és fizetést kapjon. Természetesen továbbra is bármilyen szereplőválogatásra reménykedve jelentkezett, de sosem hívták vissza sehova.

Egy hosszas sétálás után New York hideg utcáin egy könyvtárba belopózva próbált felmelegedni. A könyvespolcok inspiráló hatására újabb reménysugár töltötte el: forgatókönyvírásba kezdett. 1975-ben miután megtekintette a Muhammad Ali és Chuck Wepner közötti harcot olyan motivációra lelt, melynek köszönhetően mindössze 3 nap alatt összeállította a Rocky forgatókönyvét. A kész forgatókönyvvel a kezében számtalan producert megkeresett, majd többszörös elutasításokat követően végre talált egy Robert Chertoff nevű úriembert, aki vállalta, hogy filmvászonra vigye a művét. Az United Artists stúdió egy A-listás színészt szeretett volna Rocky Balboa karakterébe bújtatni, viszont a rendezők egyértelműen Stallone-t akarták a filmvásznon látni. A filmet mindössze egy csekély 1 millió dolláros keretből valósították meg, ami rendkívül alacsonynak számított akkor.

Mindezek ellenére 28 nap alatt teljesen be tudták fejezni a forgatást, és a film megjelenését követő napokban már 5 millió dolláros profitot hozott. A folyamatos vetítések és jegyárusítások legvégsőbb összege 107 millió dollár körüli számra rúgott, ami 11000%-os profit a kezdő költségvetéshez képest. 1976-ban a Rocky volt a legnépszerűbb és a legprofitálóbb film az Egyesült Államokban.

És ez mit is jelentett Sylvester számára?

A 49.-ik Oscar gálán jelölték A legjobb férfi színész és A legjobb eredeti forgatókönyv díjára is. A 2015-ös Creed film (a Rocky utolsó része) hozta meg Stallone első Golden Globe díját és a harmadik Oscar jelölését. Stallone mai összvagyona 400 millió amerikai dollár körül mozog, több mint 50 filmben szerepelt, melyek nagy részében ő maga volt a főszereplő is.

„Senki se szeret kudarcot vallani, de hiszem, hogy ezeknek köszönhetően jobb emberré váltam. Megtanultam az élet leckéit.” – nyilatkozta egyszer Sylvester Stallone. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!