A férfi komoly fájdalmakkal jelentkezett a sürgősségi osztályon, de csak a halála után derült ki, mi történt vele.A kanadai férfit felesége vitte be a torontói korházba lázasan, hasi görcsökkel.

A férfi már előző két hétben rosszul volt, sokat hányt, sőt tíz kilót fogyott is. A sürgősségi osztályon megállapították, hogy szepszise, vagyis vérmérgezése lett, és az ultrahangvizsgálat kiderítette, hogy nagyon súlyos értágulat (aneurizma) alakult ki a hasi ütőerén. Megműtötték, penicillint kapott, de két hét múlva belehalt a vérmérgezésbe.

A laboratóriumi vizsgálatok később kiderítették, hogy a szepszist az ún. Pasteurella multicida baktérium idézte elő, ami állatharapás során kerülhet az ember szervezetébe. A férfi felesége egyébként már a sürgősségi osztályra való felvételkor jelezte, hogy két hete megharapta a párját a macskájuk. Az orvosok ekkor nem tulajdonítottak jelentőséget az esetnek, mivel a harapás helye szinte teljesen gyógyult volt, helyi fertőzésnek nem volt nyoma.

Az eset miatt az orvosok figyelmeztették, hogy az állatharapások miatt megjelenő betegeknek megelőzésképpen antibiotikumos kezelést kellene adni. Egy egyszerű antibiotikumos kúra nagy valószínűséggel megmenthette volna a férfi életét.

A macska egyébként oltott, lakásban tartott, egészségileg teljesen rendben volt. Ez bárkivel megtörténhet, ezért ha megharap bennünket egy állat, és az azt követő hetekben gyengeséget, fogyást, lázat, rossz közérzetet tapasztalunk, feltétlenül keressük fel az orvosunkat és kérjünk antibiotikumos kezelést.

♥ ♥

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!