A porszívó az egyik legfontosabb eszköz az otthoni takarítás során, de használatuknak vannak biztonsági és működési korlátai.

Porszívót mindenki használ, de azt kevesen tudják, mi az, amit soha nem lenne szabad a felszívnia.

1. Törött üveg

mindig csak sepregessük! Az éles darabkák sokféle hibát okozhatnak a porszívó belsejében.

2. Folyadék kiömlése
Ez a „hajszárító a fürdőkádban” szabály hatálya alá tartozik – soha ne tegye ki az elektromos készülékeket víznek vagy más folyadéknak a biztonsága érdekében; ez magában foglalja a nedves szőnyeg porszívózását is. A folyadékok felszívása rövidzárlatot okozhat a gépben!

3. Ragadó szemét
Az olyan dolgok, mint a rágógumi, a ragacsos ragasztó vagy a méz, minden porszívó részhez hozzáragadnak a kefehengertől a porzsákig.

4. Hajcsomók
A porszívó fantasztikus eszköz a hajszálak felszedésére, de van, amikor a legjobb, ha inkább egy seprűért nyúlunk. Az otthoni fodrászat vagy a kanapé szőrtelenítése után hátrahagyott hajhalmok eltömíthetik a vákuumot, és a hosszú szálak összegombócozódhatnak.

5. Smink
A kiömlött sminkek, mint a pirosító, a bronzosító vagy a szemhéjfesték, a finom részecskék kategóriájába tartoznak, amelyeket soha nem szabad felporszívózni.

6. Hamu
A hamu a finom részecskék kategóriába tartozik, ezért nem szabad felszívni. A textil porzsák tisztíthatatlan lesz utána.

7. Papír fecni
A papírdarabok eltömíthetik a vákuumot, és ami még rosszabb – sőt leégethetik a motort. Jobb a seprű!

8. Érmék
Amellett, hogy felporszívózva szörnyű zajt csinálnak, az érmék a vákuum belső részein is kárt tesznek, karcolásokat és repedéseket okozhatnak

9. Legók és egyéb kis játékok
A kis kemény műanyagdarabkák porszívózáskor széttörhetnek, és a kefehengerbe beszorulnak vagy eltömítik a belsejét.

10. Gémkapcsok, rajzszegek és egyéb kis asztali kellékek

11. Kávézacc
A nedves kávézacc a 'nedves szennyeződések' kategóriába tartozik, de elég problémát jelent ahhoz, hogy megérdemelje a saját helyet ezen a listán. A nedves kávézacc felszívása eltömítheti a porszívórészeit, és penészesedéssel járhat.

12. Fűrészpor, gipszkarton és egyéb építési törmelék
Finom részecskék, például fűrészpor, gipszkarton és egyéb építési törmelék nagy mennyiségben történő felszívása a motor leégését okozhatja, immár az emberre lesz veszélyes.

13. Talaj és növényi törmelék
A talaj és a növényi törmelék eltömítheti a porszívót, a nedves vagy nedves levelek pedig penészesedést okozhatnak a zsákban vagy a tartályban, ezért a legjobb, ha egy seprűt használunk a felszedéshez.

14. Tűlevelek
Az ünnepi koszorúk, a fenyőfák tűlevelei dugulásokhoz vezethetnek és túlterhelhetik a motort. Használjunk gumiseprűt a felsöpréshez, vagy ha használnia kell a porszívót, váltson a tömlőcsatlakozójára, hogy a tűk ne szoruljanak be a sörtékbe, és ürítse ki a tasakot vagy tartályt porszívózás előtt és után is.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!