Ne osszunk meg mással - ha lehet, még családtaggal sem!



Egy orvosnő tanácsai, hogy mely tárgyakat ne osszunk meg mással - ha lehet, még családtaggal sem.

1. Írószer
Az írószereken több baktérium található, mint egy normál WC-csészében! Különösen nyilvános helyeken, hivatalokban, rendelőkben soha ne használjuk, a kitett tollat!

2. Evőeszköz
Az evőeszközökön, a rajtuk található nyál miatt nem ajánlatos osztozni: „Még, ha mi vagy egy másik családtagunk jól is érzi magát látszólag, akkor is előfordulhat, hogy a megfázás vagy influenza korai szakaszában lehet, és nem tudhatjuk, hogy fertőző-e. Ezért jobb, ha mindenki a saját evőeszközeit használja.” – mondja.

3. Púder vagy smink ecset
A sminkeszközök jó táptalajt biztosítanak a baktériumok szaporodására és növekedésére. A szem smink eszközeinek a megosztása könnyen kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, míg az ajakápolók mononukleózis, herpesz és sztreptokokkusz fertőzés kialakulásához vezethetnek.

4. Fejhallgató
A fülbe helyezett fejhallgató felületére fülsár kerülhet, így a baktériumok ennek csapdájába esnek. Ha kölcsön vesszük őket, könnyen fertőzést kaphatunk, ezért javasolt hangszórók segítségével zenét hallgatni.

5. Törölköző
A törölközők jó környezetet biztosítanak a baktériumok növekedéséhez és terjedéséhez, mivel magukban tartják a nedvességet. Néhány baktérium órákig képes életben maradni a nedves felületeken, miközben a bőrgombák is szeretik ezt a meleg és nedves környezetet. Ezenkívül vannak olyan emberek, akik nem mossák meg megfelelően a kezüket, és baktériumaikat a törülközőn keresztül terjesztik.

6. Borotvák
A borotvák nemcsak baktériumokat cserélnek, hanem olyan betegségeket is terjeszthetnek, mint például a hepatitis B és C. Ezért nem szabad kölcsönbe venni őket még a kis esztétikai módosítások érdekében sem.

7. Fogkefék
Az emberi száj csodálatos tárhely mindenféle baktérium és vírus számára. A fertőző mikroorganizmusok a fogkefe nedves sörtéin lerakódnak és továbbadhatók mindenkinek, aki azt használja.

8. Körömcsipesz
A legtöbb ember nem tisztítja a körmét rendszeresen, mégis a családtagok minden fenntartás nélkül közösen használják a körömcsipeszeket. A borotvához hasonlóan, a körömcsipesz is érintkezhet más személy vérével és ezáltal terjesztheti a hepatitis C-t. Természetesen fennáll a lehetőség gombás vagy bakteriális fertőzések terjesztésére is.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!