Ugye nem tudod, hogy mennyit tesz zsebre az állam egy liter benzinből? MOST ELÁRULJUK!



A kormánynak mostantól már az is jó, ha az olajár alacsony, mert ilyenkor a nagyobb fogyasztás miatt a rugalmasan alkalmazott jövedéki adó miatt is jól járnak. És nyerészkednek akkor is, ha magasabb lesz az olaj ára, mert ilyenkor ugyan mérséklődik a jövedéki adó mértéke, de nem automatikusan, hanem csak jóval később!

Erről ITT OLVASHATNAK TÖBBET!

Október elsejétől bruttó 6,35 forinttal emelték a 95-ös benzin, és 12,70 forinttal pedig a gázolaj literenkénti árát. Ugyanis egy júniusban elfogadott új törvénnyel a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Ezért ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá esik, akkor a benzin esetében a jövedéki adó 120 forintról 125-re emelkedik. A dízelnél már 10 forint ez az emelés az eddigi 110,35 forintos adószintről, míg az ólmozott benzinnél és a petróleumnál 124,2 és 129,2 forint lesz az ár.

De ha az olajár meghaladja a hordónkénti 50 dollárt, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Persze ekkor sem automatikusan és nem is azonnal, hanem csak akkor, ha az ár legalább negyedévig az 50 dolláros árszint felett marad, mert az új jogszabály szerint az adómértékek csak negyedéves gyakorisággal változhatnak.

Október 1-én a 340 forintos benzinárban a jövedéki adó 125 forint, vagyis 36,8%-ot jelent. Az üzemanyagokra kivetett 27%-os áfa pedig literenként 91,8 forinttal gazdagítja az államkasszát. Ezen kívül még 1%-ot, vagyis literenként 3,4 forintot vesz le az árból a Kőolaj Készletező Szövetségnek nevezett nem tudni mire jó pénznyelő szervezet is.
Ez azt jelenti, hogy a termelői ár kevesebb, mint 35%, amiben már benne van a finomítási és szállítási költség is. A nagykereskedelmi árrés 4%, vagyis 13,6 Ft/liter, és az ennél kisebb, 2-3%-os kiskereskedelmi árrés pedig 6,8-10,2 Ft/literrel számítható.

Vagyis egy liter, 340 forintos benzin esetében csak 100 forint, azaz 30% körül van az üzemanyag tényleges ára, a többi pénzt, ami az ár 70%-a, már a kormány teszi zsebre!

Csak a tisztánlátás kedvéért nem árt tudni, hogy az idei első negyedévben, amikor végig 50 dollár alatt volt az olajár, az autókba 276 millió litert 95-ös benzint tankoltak. Ha a literenkénti 340 forintos árral számolunk, akkor a 93,8 milliárdos bevételből a kormány 60,7 milliárdot tett zsebre 3 hónap alatt!

Mostantól viszont ennél már több, mint 2 milliárd forinttal fog nagyobbat kaszálni tőlünk. A második negyedévben, amikor már 317 millió liter 95-ös fogyott, ez az állami bevételnövekmény további 2,2 milliárd forintot jelentett volna.
Tehát a számítások alapján az állam évente csak a benzinen 8-9 milliárd forint többletbevételt szed majd be az autósoktól!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!