TUDTAD? Ha csökken az ár, akkor a kormány megemeli a benzin és a gázolaj jövedéki adóját!



Emelkednek október 1-től az üzemanyag árak. A benzin jövedéki adója literenként 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal, mert az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár alatt volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vizsgált időszakban.

A NAV közzétette honlapján, hogy a kőolaj hordónkénti átlagára – amely meghatározza az üzemanyagok jövedéki adójának október elsejétől hatályos mértékét – 45,551 dollár volt a vizsgált időszakban. Az átlagérték számításánál a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, és a jegyzések értékeit veszik figyelembe.

Ezért emelkedik októbertől az ásványolajok jövedéki adója. Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény ugyanis a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, akkor a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. De ha 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, akkor az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint lesz, de ha a világpiaci ár 50 dollár alatt van, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint.

Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak, vagyis az október 1-én meghatározott mértékek idén már nem fognak változni. A január 1-től érvényes adómértéket 2016. december 22-ig teszi közzé a NAV.
A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt mondta, egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő és inflációs hatása, mert a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!