Erre senki sem számított!Megszünteti a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását – derül ki abból a módosító javaslatból, amit a fideszes Bánki Erik egyéni indítványként nyújtott be a parlamentnek. 

125 igen, 49 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül az Országgyűlés már ma el is fogadta a lakás-takarékpénztárak (ltp) állami támogatásának megvonásáról szóló javaslatot, amelyet a fideszes Bánki Erik tegnap nyújtott be, és kivételes eljárásban tárgyalták. 

Az új szabály indoklása szerint a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szöveg szerint idén több mint 70 milliárd forintra rúghat már összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, és 2010 óta a négy lakástakarék-pénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

A törvény visszamenőlegesen nem lesz érvényes, tehát a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva viszont nem lesz értelme lakástakarékot kötni, hiszen ebben a konstrukcióban éppen az volt a jó biznisz, hogy az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz. Akinek már meglévő szerződése van, az a módosító értelmében csak úgy hosszabbíthatja meg a megtakarítási periódusát (4 évesről 10 évesre), hogy a meghosszabbított időre már nem jár az állami támogatás.

A piacon négyen dolgoztak (Fundamenta, OTP, Erste, Aegon), de valójában méretre az első kettő emelkedett ki. Most ezek a cégek fokozatosan leépülhetnek, új értékesítés nélkül már nincs szükség a 4000 értékesítőre, és a vég felé haladó cégeknél aligha lesz nagy élmény dolgozni.

A 22 év alatt nagyságrendileg 4 millió lakástakarékpénztári szerződés született, a lakosság hatoda vett ilyet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!