Veszélyesek és pusztítanak mindent, amit érnek...



A harlekinkaticát (Harmonia axyridis) eredetileg Ázsiából került Európába a kártevők elleni biológiai védekezésül. A behurcolt rovar nagyon elterjedt, és 2008-tól már Magyarországon is sok bosszúságot okoz.

A harlekinkaticák rossz szokása, hogy tömegével jelennek meg a lakóépületekben, különösen az őszi és téli hónapokban. A kéretlen lakó társaságát kellemetlen tulajdonsága teszi még elviselhetetlenebbé: védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból vagy a gépjárművekből eltávolítani.

Egy Győr-Sopron megyei faluból, Romándról elképesztőbb fotókat kaptunk. Iszonyú mennyiségben támadnak a harlekinkaticák, és mindent letarolnak!

Őshonos rokonaitól eltérően csípni is tud, és ezt nem védekezés, hanem az éhségének csillapítása miatt teszi. A csípések helyén enyhén égető bőrpír és enyhe dudor jelentkezik. A duzzanat normális körülmények között hamar elmúlik, de előfordulhat súlyosabb allergiás reakció is.

Egy gyanútlan édesanya az őszi napsütésben a házuk teraszán altatta 3 hónapos kislányát, aztán arra lett figyelmes, hogy egy katicabogár van lánya arcán.

„Először le akartam fotózni, de mikor közelebb mentem, láttam, hogy a bogár teljesen összeharapdálta a lányom arcát” – mondta az édesanya.
A katicabogarak csak akkor harapják meg az embert, ha éhesek. Ősszel nem találnak elég természetes tápanyagot, ezért az emberek közelébe repülhetnek. A katicabogár semmit sem enged ki az ember testébe, harapása inkább csak irritálja a bőrt.
Ennek a kislánynak is katica harapdálta össze a arcát!

Fotó:

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!