Főleg a síelni készülők gondolják meg, hová mennek.Kritikus a helyzet a Magas-Tátrában, a szlovák és a lengyel oldalon is. Magyar viszonyok között elképzelhetetlen, ami arrafelé történik, van, ahol már csaknem 2 méter hó esett, közben jeges, északi szél fúj. A lavinaveszély miatt többen a hegyi menedékházakban ragadtak - olvasható a hirado.hu-n.

Van olyan épület, ahonnan csak az tudott kijönni, aki kiásta magát. Vastag hótakaró borítja az autókat a szlovákiai Zdiarban, ahol már szerda óta folyamatosan havazik.

„Egész éjjel takarítottuk az utakat, a lakosok is együttműködnek, a síelők elálltak az út szélén parkoló autóikkal a vendégházak és panziók elé, hogy folyamatosan járhassanak a hókotrók az utakon. Legfontosabb a fő út karbantartása, hogy vészhelyzet esetén a községet meg tudják közelíteni a mentőegységek” – nyilatkozta a polgármester.

A Magas-Tátra térségében az utak még mindig nehezen járhatók, különösen Késmárk környékén rossz a helyzet, ahol sok helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A szlovák hegyi mentőszolgálat közben az ország északi részére harmadfokú figyelmeztetést adott ki a lavinaveszély miatt.

Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a dél-lengyelországi hegyekben

Hasonló a helyzet a Tátra lengyel oldalán is, ahol negyedfokú lavinaveszély van érvényben. Jelenleg helyenként másfél méteres a hó a Babiagura Nemzeti Parkban. A folyamatos havazás miatt az elmúlt 72 órában mintegy félméternyi friss hó esett. Legkevesebb 40 turista rekedt a hegyekben a havazás miatt, egyelőre három turistaszállón húzzák meg magukat.

A vendégházak üzemeltetői szerint az élelmiszer-tartalék elegendő, a turisták biztonságban vannak. A hegyi mentőszolgálat pedig arra kérte őket, hogy addig ki se mozduljanak, amíg a hókotrók le nem takarítják az utakat.

A lengyel Beszkidek-hegységben is kritikus a helyzet. Ott szintén lavina fenyeget, ezért a hegyi mentőszolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki. A meteorológusok szerint azonban a java még hátravan, hétvégén újabb havazás várható.

Egész Európában tombol a tél

Ausztriában, az Alpok északi oldalán is hasonló a helyzet, ráadásul egész hétvégén folytatódik az ítéletidő. Több utat lezártak, vannak megközelíthetetlen települések. Helyenként a legmagasabb, ötös szintre emelték a lavinariasztást, az Ausztriába készülő magyar turistáknak, síelőknek is mindenképpen figyelniük kell.

Havazásban és viharos erejű szélben síelnek a turisták az ausztriai hegyekben. A mentőszolgálat szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy
a lavinaveszély miatt senki se térjen le a kijelölt pályákról.

A stájerországi Sölk-völgyben is riasztást adtak ki, mert bármikor elindulhat a hógörgeteg. A folyamatos havazás és a szél miatt bonyolult a helyzet. A lavina teljesen kiszámíthatatlan, ezért lezártunk utakat, és egyelőre zárva is maradnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!