Tudom, sokan, sokféle kenyeret sütnek, én így készítem.

Öregtészta: (előző este vagy legalább 6-7 órával előbb bekeverem)

  • 2,5 dkg élesztő (én lereszelem a nagy lyukú reszelőn)
  • 3 ek liszt
  • 1 csipet cukor
  • 1,2 dl (120 g) meleg víz, ami a csapból jön
  • 1 ek étolaj

A hozzávalókat alaposan összekeverem egy mély üvegtálban, folpackkal és egy konyharuhával letakarom. (Hűvösebb időben letakarva egy nagyobb tálba is beteszem.)

Lehet a konyhapulton egész éjjel. Az a lényeg, hogy ne legyen huzatban, ne fázzon meg!

Egy nagyobb tálba beleszitálok 0,5 kg kenyérlisztet. Én a Nagyi titka fehér búzakenyér lisztet (BL-80) és félbarna kenyérlisztet használom, különböző arányban. De a fél kg tetszés szerinti arányban variálható más lisztekkel is. Hozzáadok 25-26 g sót, 15-20 dkg főtt, áttört krumplit (sótlan!), az öregtésztát, 2,2 dl (220g) meleg vizet. Ha már összeállt a tészta a tálban, hozzáadok 2 ek. étolajat, amivel tovább dagasztom.

A víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől, fajtájától, ezért nem öntöm bele egyszerre az egészet!

Ezen a ponton teszem bele a magokat, maximum fél marékkal, de ez el is hagyható! (napraforgómag, aprított tökmag, aprított kesudió, aszalt paradicsom és bazsalikom, pirított hagyma, cheddar sajt, füstölt sajt, füstölt kolbász) ????

Először próbáld ki az alaptésztát, hogy nálad működik-e!? Lágy, puha tésztát kell kapni!

Kézzel vagy géppel jó alaposan ki kell dolgozni. Ha kicsit nedvesebb lett a tészta, nyugodtan tegyél hozzá lisztet, de csak apránként, és mindig dolgozd bele teljesen. Ha kell, ismételd!

Ezután takard le egy konyharuhával, és 30-35 percre (télen kb. 1 órára) tedd melegebb helyre, hogy megkeljen a tészta.

Ha letelt a kelesztési idő, dolgozd át kézzel. Én úgy csinálom, hogy a szélét mindig behajtom a közepére, körbe-körbe, ha kell, picit lisztezem. Ezután formázom.

A fazekat, amiben sütöm, bespriccelem vízzel és kibélelem sütőpapírral, amit előzőleg vízbe áztattam. Ebbe teszem a formázott tésztát. Az edény tetejét is spriccelem és papírozom.

Ne álljon alatta vastagon a víz, de ne félj a víztől, mert gőzben sül a kenyér! ????

Mielőtt sütőbe teszem spricc a tésztára, (az edény tetejébe is) és bevagdosom a kenyér tetejét pengével, és megszórom tetszőleges magokkal (napraforgómag, tökmag, kesudió, stb., de ez el is hagyható.)

Előmelegített sütőben, 230 fokon kb. 50 percet sütöm (alsó-felső).

Az idő leteltével gyorsan kiveszem az edényből, leszedem róla a sütőpapírt, és 'csupaszon', a rácson, még adok egy kis színt a kenyérnek. (180 fokon, légkeveréssel kb. 12 perc)

Amikor elkészült, azonnal rácsra teszem, amíg kihűl. Csak utána vágom fel.

A sütő edény egy egyszerű zománcos fazék, fedővel. 24 cm-es, 5,5 literes. Ha 22 cm méretű fazékban sütöd, magasabbnak kell lennie.

Jaaa, és a lényeg, hogy 0,9 - 1 kg-os kenyér lesz a végeredmény nálam.

Bedő Jutka kenyere 

Ahány ház, annyi kenyérféle :)

A jénai tál is tökéletes sütőforma:

A kenyérsütés életforma: ha egyszer elkezded, többé nem akarsz boltban vásárolni!

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!