Legalább mások tanuljanak abból, ami vele történt.Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila évekig minden erejükkel és energiájukkal azon voltak, hogy közös gyermekük születhessen, és akkor sem adták fel az álmaikat, amikor kiderült, hogy természetes úton ez nem fog sikerülni. Kilenc alkalommal vágtak bele a lombikprogramba, de mégsem jutottak el a vágyott célig. Azóta próbálnak segíteni azokon a párokon, akiknek szintén nem jön össze a baba. Komoly kutatómunkát végeznek, mi segíthet abban, hogy valakinek gyermeke szülessen. Ugyanis a ma már 46 éves Zita úgy gondolja: ha a mostani tudásával kezdene lombik eljárásba, megvárná, míg a teste felkészült a fogantatásra. Bár 37 évesen is egészségesen élt, ma már úgy érzi, még többet is tehetett volna azért, hogy babája legyen - írja a blikkrúzs

Zita szerint a meddőség egy összetett tünetrendszer, többnyire nem lehet pontosan megmondani, hogy mi az oka, ráadásul az orvostudomány több területe is érintett lehet a probléma kapcsán: nőgyógyászat, endokrinológia, belgyógyászat, immunológiai, genetika, urológia, gasztroenterológia, hematológia. És mindez a hétköznapjainkkal, a legegyszerűbb dolgokkal is kapcsolatban van: a táplálkozással, a mozgással, a stresszel, de az alvásminőségünkkel is. Egyik legfontosabb dolognak ő maga a helyes táplálkozást tartja, és azt mondja: sok új ismeretre tett szert, mióta komolyan foglalkozik a témával, mert bizonyos dolgokat általában nem mondanak el az orvosok a pácienseknek.

– Olykor szomorúak és dühösek vagyunk, hogy ezt miért nem tudtuk hamarabb?! Ezt miért nem mondta egyetlen egy orvos sem?! Persze a józan eszünk tudja a választ, csak nehéz elfogadni. Bonyolult folyamatok ezek, melyekhez nagyon sok tudnivaló szükséges. Ha én ezt mind tudom, akkor van gyermekem… Sokkal több mindent megtettem volna magamért – mondta erről az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Pataki Zita azt tanácsolja mindenkinek: ha eldöntöttétek, hogy gyermeket szeretnétek, rögtön változtassatok az életmódotokon.

– Már akkor legyen egy kivizsgálás, illetve alapvetően egy laborvizsgálat. Ne várjatok egy, vagy másfél évet! Ha huszonéves vagy, az orvos azt mondja: „Még fiatal, ne görcsöljön rá!” Sajnos a mai életminőségünk mellett már egyetlen orvos sem adhat ilyen tanácsot. Igen is izgulhatsz azon, hogy sikerül-e a gyermekáldás! Ha egészségesnek tűnsz, és úgy érzed, semmi bajod, akkor is öregszel, sejtszinten a működésedet nem látod, nem ismered.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!