Nagy meglepetést okozott a hétpontos csomag.



A miniszterelnöktől már hetekkel ezelőtt elárulta, hogy szokásos évértékelőjén ismerteti a demográfiai program részleteit. Ami biztosra vehető, hogy további családokat segítő lépések várhatók, melyek már az idén hatályba léphetnek.

Előzetesen mindenki a demográfiai csomagot várta, de az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján az is benne volt a pakliban, hogy gazdaságvédelmi vagy versenyképességi intézkedésekkel áll elő a kormányfő. Ezek ugyan nem jöttek, de cserébe a demográfiai csomag mérete akkora, hogy akár fel lehet fogni gazdaságélénkítő csomagnak is. Tehát végül is a gazdaságvédelmi és a demográfiai csomag összekötéseként is felfogható a dolog, ahol a keresletélénkítés erős célzottságot mutat a gyerekvállalók felé.

Hétpontos az új csomag:

  1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik.
  2. Bővül a CSOk kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK.
  3. Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a jelzáloghitelből.
  4. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.
  5. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a legalább 3 gyermekes családoknak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak.
  6. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
  7. Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek.

Vélemény:

A házasságkötéskor felvehető, majd gyermekenként egyre kedvezményesebbé váló 10 millió forintos kölcsön azért is érdekes konstrukció, mivel elvileg közelebb hozhatja az első gyerekvállalás időpontját. Ez fontos részcél lehet, hiszen a 2. és 3. gyermekek gyakran azért nem születnek meg a családban, mert a kései gyerekvállalás miatt a nők kicsúsznak a szülőképes korból.

Ugyanakkor ehhez meg kell változnia a házasságkötési mintának is. Ma ugyanis nagyon jellemző, hogy a párok nem kötnek házasságot, vagy csak akkor, amikor már a gyerekvállaláshoz közelednek. Ilyen 'optimalizáció' mellett pedig akár azt is hozhatja a törekvés, hogy a házasságkötések tolódnak ki még tovább.

Mennyibe kerülhet a kedvezményes hitel?

A pontos hatásokat illetően számításokra van szükség. Elsőre csupán annyit mondhatunk, hogy éves szinten hozzávetőleg 50 ezer házasság köttetik, a 10 millió forint hitel (amennyiben mindenki igénybe veszi) az 500 milliárd forintnyi kiadást jelentene. Ez még akkor is nagyon sok pénz a gazdaságban, ha felső becslésnek számít, és néhány feltétel (első házasság, 40 év alatti nők stb.) nyilván szűkíti kört.

Sok múlik azonban a kondíciókon: például egyelőre nem tudjuk, hogy a kölcsön mire fordítható, milyen futamidővel, kamattal ketyeg. Ez az ösztönzés szempontjából is fontos: ha kevesek számára csábító a hitel, kisebb lehet a gyerekvállalási kedv javulása is. Azt sem tudjuk, hogy a kölcsön később is felvehető-e, vagy csak a házasságkötés pillanatában. A házasodók gyakran nincsenek abban az élethelyzetben, hogy szükségük lenne ekkora kölcsönre. A részletek tehát roppant fontosak a program megítélése szempontjából.

200 milliárd egészségügyi fejlesztésekre 
A kormány döntése értelmében 200 milliárd forintot költünk egészségügyi fejlesztésekre beleértve a budapesti centrumkórházak fejlesztését is - mondja a kormányfő.

Külföldi nyelvtanulásra is jut pénz
Megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, aminek keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, aminek költségét a kormány állja majd - jelenti ki a miniszterelnök.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!