Szombatra szinte minden megyére érvényes lesz a riasztás!



Egy nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánkat, így péntek éjfélig délnyugaton már összegyűlhet 5 centiméter hó, a Mecsekben és a Villányi-hegységben annál több - figyelmeztet az OMSZ.

Éjjel dél felől egyre nagyobb területen fog havazni, szombat reggel több helyen gyönyörű, fehér, téli tájra ébredhetünk. 

Szombaton folytatódik a havazás, országszerte várható hószállingózás, havazás, ill. délen, délkeleten intenzív havazás. Utóbbi tájakon jelentősebb, 5 cm-t meghaladó hóréteg alakulhat ki, a már havas tájakon pedig a feltámadó északias szél hordhatja a havat, kisebb hótorlaszokat emelhet.

A legfrissebb számítások szerint délen, délkeleten alakulhat ki jelentősebb hóréteg, északnyugaton csekély.

A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső, ónos eső) is lehet.

Szombat éjfélig a lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5-15 cm közé becsülhető, de a déli határvidéken helyenként 20 cm körüli hótakaró kialakulása sem zárható ki. Az ország északi, északnyugati felén többnyire 3-10 cm közötti hó várható. A legkevesebb hó az északnyugati tájakon (főként a határvidéken) valószínű: kb. folt/lepel - 3 cm.

A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol (főként az Alpokalján és északkeleten) hordhatja a havat. Forrás, Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!