Most lép életbe egy sor előírás! A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható.



Csütörtökön lép életbe az élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó frissítése. Ez alapján szigorodik a pékáruk besorolása, és szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a különleges gabonából készült termékekre.

2017. június 22-én hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá.

Az íz-és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra.

A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.

Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt 'teljes kiőrlésű' kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak. Hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.
Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22-e után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek. A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja:

  • Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma.
  • Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.

Érdemes megnézni a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megvesszük. Kerüljük azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak. Forrás: pénzcentrum

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!