A férfi féltékenységből megkínozta és megölte menyasszonyát, majd a saját apját is halálra késelte.



A férfi féltékenységből megkínozta és megölte menyasszonyát, majd 2018 januárjában a saját apját is halálra késelte.

A Nyíregyházi Törvényszék most március 29-én felmentette az emberölés bűntettének vádja alól T. B.-t és elrendelték a kényszergyógykezelését is, adta hírül a birosag.hu.

T. B. menyasszonyával 2003-ban különös kegyetlenséggel végzett: kocsival vitte el Fényeslitke határába és megkínozta, kiszúrta a szemét, átment rajta kocsijával, a nemi szervébe botot dugott, majd amikor a lány meghalt, a holttestet felgyújtotta. A bíróság 2004-ben elrendelte a kényszergyógykezelését, amit egy fővárosi zárt intézetben hajtottak végre. Ez 2008 májusáig tartott, amikor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette, és a férfit az otthonába bocsátották, szülei gyámsága alá helyezve.

A férfinek folyamatosan kellett szedni a gyógyszereit. 2018. januárjában, körülbelül egy héttel a következő gyilkosság előtt, felére csökkentette a gyógyszeradagot, az utolsó két napban pedig teljesen elhagyta. Emiatt mentális állapotában egyensúlyvesztés lépett fel. A gyilkosság napján a kora reggeli órákban munkásokat szállított lakóhelyéről kocsival a családja tulajdonában álló gyümölcsösbe, majd hazament.

A házban odament az ágyban fekvő édesapjához, előzetes vita nélkül egy késsel rengetegszer megszúrta. Az elszenvedett sérülések olyan súlyosak voltak, hogy az idős férfi a helyszínen életét vesztette.

A bíróság által kirendelt szakértők véleménye alapján T. B. kóros elmeállapotú, elmebetegségben szenved, ami miatt a gyilkosság következményeit nem tudta felmérni, illetve nem tudott a felismerésnek megfelelően cselekedni.

A bíróság megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt, de büntetendő, amit tett. A hatályos jogszabályok alapján a kóros elmeállapotú személy azonban nem büntethető.

A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyintézetben hajtják végre zárt, kórházi körülmények között, amely a Budapesti Fegyház és Börtön területén helyezkedik el. Az elrendelt intézkedésre a szabadságvesztés büntetéshez hasonló, szigorú szabályok vonatkoznak. A kényszergyógykezelt az intézményt nem hagyhatja el, folyamatos felügyelet alatt áll. Az ítélet jogerős.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!