Ki hogy választ nevet a gyermekének, és egyáltalán hogyan döntjük el, hogy a Zejnep, az Ata vagy a Bahar nevek fiúhoz vagy lányhoz tartoznak-e?A Nyelvtudományi Intézet minden évben frissíti az anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utónevek listáját. Ne lepődjünk meg azon sem ha gyermekünk egy Frodóval, két Gandalffal, Cseresznyével, Dióval, Fahéjjal vagy Turullal jár majd egy csoportba - hisz ilyen nevű gyermekek már anyakönyvezve vannak hazánkban.

Az hagyján, hogy egyik-másik még viccnek is rossz, de még akkor is szerezhetnek nekünk néhány kellemetlen percet, ha nincs gyerekünk. Hogyan döntjük el, hogy a Zejnep, az Ata vagy a Bahar nevek fiúhoz vagy lányhoz tartoznak-e? 

Nézzük, normális esetben mi alapján választunk nevet a család új jövevényének. 

Hagyomány - Sok családban élnek még a klasszikus hagyományok, miszerint a gyerekek – általában az elsőszülöttek – a szülők nevét kapják. Így fordulhat elő az, hogy a kissé megkopott nevek mégis tovább és tovább öröklődnek generációkon keresztül. Nem semmi például egy újszülött, aki a Rezső, Dezső, Jolán nevet viseli. Sok családnál szelídült ez a hagyomány és esetleg második névként kapják meg a gyerekek a szülők, vagy a nagyszülők nevét.

Hangzás - Egyszerűen tetszik a csengése és magad sem tudod, hogy miért? Ilyen is van, nem is kevés. Sokszor a szülők azért választanak egy-egy keresztnevet, mert az jól passzol a vezetéknévhez vagy mert egész egyszerűen jól hangzik.

Becenév - Egyre divatosabb és elterjedtebb, hogy a keresztnevek egy-egy becézett formáját – vagy becenévnek tűnő nevet – adnak a szülők a gyereknek. Kata, Bori, Vera, Zsóka, Kriszta, Gyöngyi – ezek mind ilyenek.

Jelentés vagy eredet - Vannak olyan szülők, akiknek nem is a hangzás a legfontosabb, hanem sokkal inkább a jelentés vagy a név eredete. Az interneten számos oldalt találunk, ahol böngészhetjük a keresztnevek eme két attribútumát. Például ha azt szeretnénk, hogy a lányunk neve azt jelentse, erős asszony, válasszuk a Lola nevet, ellenben a Lea név lesz a tökéletes választás, ha a vadtehén/antilop jelentésre vágyunk.

Néha a családoknál szóba sem jöhet más, csak eredeti, hamisítatlan magyar név, mint az Álmos, Koppány, Emese, vagy éppen Bibliai nevek, mint Máté vagy Ádám.

Valami különlegeset - Sok szülőt egyetlen dolog vezérel: ne olyan neve legyen a gyereknek, amibe aztán minden játszótéren belefutnak. Így születnek olyan nevek, mint a Zille, a Bonita, Zora és hasonlók. Direkt nem vesszük ide a brazil szappanoperák – vagy ma már a görög és Tolkien-i mondavilág – magyarosított neveit, mert az már több mint különleges.

Viccesen különleges - A fent már említett nevek mellett a Zeusz, Nauszika, Ramszesz, Brájen, Eszmeralda, Rodrigó és társai nevek szintén gond nélkül bejegyezhetők.

Véletlen nevek - a számítógépek hatása alatt élők természetesen próbálkozhatnak bébi-név generátorokkal is. Ha már nincs saját ötletük...

 Nálatok mi alapján dőlt el a kicsi neve?

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!