MÓDOSUL A RECEPTEK KIVÁLTÁSA!



Kísérleti programot indítanak a patikák egy részében, amivel augusztusig az e-recept alkalmazását tesztelik. A gyógyszertárak szeptembertől kapcsolódnak a rendszerhez, az éles indulás pedig novemberben lesz. Ekkor már minden orvos és gyógyszerész e-receptet fog alkalmazni.
Ahhoz, hogy határidőre meglegyen, az orvosok vényfelíró programját is fejlesztik, ami a betegeknek is előnyös lesz. Például krónikus betegségeknél a kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet majd váltani.

Az e-recept kiállítása ugyanúgy zajlik, mint a papírvényé, csak a nyomtatás helyett e-recept készül, ami felkerül az informatikai rendszerbe, és megjelenik a patikai rendszerben. A kórházak, járóbeteg-ellátók és háziorvosok számára 2017 szeptembere a kötelező csatlakozás határideje.
Azokban az országokban, ahol eddig bevezették az e-receptet, fokozatosan alakult ki a véglegesnek állapot, és 5-6 év kellett ahhoz, hogy a receptállományt teljesen elektronikusan adják ki. A kötelező csatlakozás nálunk sem azt jelenti, hogy már nem lesz papíralapú recept, csak arról van szó, hogy be kell fogadni az elektronikus receptet is.

Az e-recept az uniós támogatással megvalósuló projekt. A vény kiállításakor az orvos meg tudja nézni a betege e-profilját, ami a legfontosabb állandó információkat tartalmazza, mint például a gyógyszerallergia, implantátum léte, az alapbetegségek stb. A megjelenített adatok attól is függnek, hogy a beteg rendelkezett-e az ügyfélkapun keresztül vagy kormányablaknál tiltásokról.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!