Több tízezer embert érint, aki soha nem dolgozott Magyarországon, de innen kapja a nyugdíját.Évről évre egyre több ukrán jelentkezik magyar nyugdíjért. Ezt még az 1962. évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti szociális megállapodásról szóló egyezmény alapján tehetik meg. Az ukránnál lényegesen magasabb magyar nyugdíjhoz semmi más nem kell, csak egy állandó magyar lakcím, a határ menti falvakba való fiktív bejelentkezési lehetőséget pedig már interneten is kínálnak negyvenezer forintért.

Az ukrán határ menti településeken az elmúlt hat évben megkétszereződött, megháromszorozódott a bejelentett lakosok száma. 2010-ig ezer alatt volt a magyar nyugdíjat igénylő ukrán állampolgárok száma, ám az utóbbi időben nagyon megugrott ez a szám.

Arról is hallani, hogy aki pedig igazán nagyot akar “kaszálni”, az hamis iratokat is szerez egy jól fizetett ukrajnai állásról, pl. azt mondja, hogy orvos volt, és ez alapján akár 300.000 forintnyi magyar járandóságra is jogosult lehet.

Az egyezmény felmondását már a Bajnai-kormány előkészítette, az Orbán-kormánynak csak az okmányokat kellett volna kicserélnie, de ezt nem tette meg. Ehelyett arra hivatkoznak, hogy az ukrán fél halasztja a tárgyalásokat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!