Ha térd- vagy csípőfájdalommal küzdesz, az alábbi gyakorlatokat mindenképp ki kell próbálnod!

Egy bizonyos életkor után nagyon sok ember küzd térd-, láb- vagy csípőfájdalommal, a probléma leginkább a mozgásszegény életmódnak tudható be. Végezz akár ülő-, akár álló munkát, ha nem mozogsz eleget, akkor előbb utóbb jelentkezni fognak nálad is ezek a rendellenességek.

Az alábbiakban néhány olyan gyakorlatot mutatunk, melyeket könnyűszerrel elvégezhetsz nap mint nap, otthon is. Nem igényelnek sok időt, és energiát, iktasd be a napjaidba ezeket az egészségvédő gyakorlatokat.

1. Lábemelgetés

Ehhez a gyakorlathoz egy hátas székre lesz szükséged. Állj egyenes háttal, fogd meg a szék támláját, majd térdből hajlítsd be az egyik lábadat hátrafelé. Közben állj lábujjhegyre a talajon maradt lábaddal. Ezután tedd vissza a felemelt lábad, és ereszkedj vissza a talajra. Ismételd legalább 10-15 alkalommal, ez a gyakorlat megerősíti a boka és a térd izmat.

2. Gyaloglás lábujjhegyen

Ez az egyszerű, ám annál hasznosabb gyakorlat, nagyon könnyen elvégezhető, és nem csak a lábizmokat erősíti, de az egyensúlyérzetet is növeli. Mindössze annyit kell tenned, hogy 5-15 percig lábujjhegyen sétálsz.

3. Bokakörzés

Ülj le egy székre, emeld fel a lábad kissé egyenesen magad előtt, óvatosan, de határozottan végezz bokakörzéseket előbb jobb-, majd bal irányba.

4. Rugalmasság növelése

Szükséged lesz egy rugalmas gumiszalagra, melynek egyik végét akaszd bele az asztal lábába, ha nincs aki megtartsa. Ülj le a földre, a szalag másik végébe akaszd a lábfejed, a lábad közben tartsd egyenesen a földön. Mozgasd határozottan a beakasztott lábfejed előre-hátra 10-15 alkalommal.

5. Teniszlabda görgetés

Ülj le egy székre, majd tegyél az egyik talpad alá egy teniszlabdát. Görgesd előre, hátra, ha lehet, mindezt mezítláb végezd. Ez a gyakorlat erősíti a bokát és a lábfejet, javítja a lábtartást, és közben egy igen hasznos talpmasszázsban is részesülsz.

6. Lábmasszázs

Egy hosszú, fárasztó nap után masszírozd erőteljesen a képen látható két pontot a lábfejeden, 15 percig. Pihentető és regeneráló ez a masszírozás.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!