Időben lépni kell, mert nagyon nehéz ráérő szakembert találni!Köztudott, hogy a lakosság számára ingyenes a kéményvizsgálat, tehát nem is ezzel van a gond, ott kezdődik a baj, ha találnak valamilyen problémát. Annak a tulajdonosnak, akinek nincs pénze, olykor kényszerűségből trükköznie kell. Pár tudnivalót összeszemezgettünk, így van pár szempont arra vonatkozóan, hogy a fűtés bekapcsolása előtt mire kell odafigyelni - írja a hvg.hu.

Egy részletes árlistát tettek közzé a kéményekkel is foglalkozó Katasztrófavédelem oldalán, amit áttekintve jó látható, hogy pár ezer forintért meg lehet vizsgáltatni a legtöbb fajta kéményt, de 20 ezer forintnál sem kerül többe még a legnagyobb rendszerek átnézése sem. Tehát nem ez a nagy tétel, hanem az, ha meghibásodás esetén valami cserélni kell.

Annak, aki nem családi házban él, évente 1 alkalommal továbbra is átnézik a kéményét, tavaly óta már ingyen és ott, ahol az önkormányzat nem hosszabított szerződést a szolgáltatóval, a Katasztrófavédelem végzi el. A tulajdonos két időpontot kap, általában hétköznap, munkaidőben, ha pedig egyik sem jó neki, akkor kell majd fizetnie, hogy egy olyan időpontot egyeztessenek, amikor épp ráér. Ebben az esetben sem kell kifizetni a vizsgálat teljes árát , hanem a kiszállási díjat, amit úgy számolnak ki, hogy megnézik, 2015 nyarán mennyit kellett fizetni a kéményseprésért, és ennek a 30%-át kell kifizetni a jövőben, kb, 500-1000 forint közötti összegről van szó. Ha valaki soron kívüli munkára hívja ki a szakembereket, akkor természetesen ki kell fizetnie a teljes munkadíjat.

Drágulhat a biztosítás is - írja a hvg.hu. A törvényjavaslat megírói azzal érvelnek: abban az esetben, ha nem kötelező a vizsgálat, csökkenhetnek az adminisztrációs terhek, de megnőhet a háztulajdonosok egyéni felelősségvállalása is. 

Akkor van nagy baj, ha kiderül, hogy cserélni kell valamit! Erre egyre gyakrabban kell számítani, mert a szakértők szerint, a magyarországi gázkészülékek átlagos életkora a 20 évet is meghaladja, ezért egyre gyakrabban kell javítani, sőt cserélni azokat. Ha a szakember megállapította, hogy baj van, akkor a tulajdonosnak 30 napja van arra, hogy kijavíttassa a hibát, és lehet válogatni a nyilvántartott, mestervizsgával rendelkező szakemberek közül.

Akkor se számítson arra, hogy olcsón megússza, ha a kémény még jó, de a kazánt kell cserélni váltást. Nem nagyon lehet kapni alsó árkategóriás kazánt sem 150-200 ezer forint alatt, amire még rájön a beszerelés költsége. Megnőtt a kereslet, így nehezebb beszerezni a terméket, és akkor nem beszéltünk a szakember hiányról. Van olyan szerelő, aki már hónapokra előre be van táblázva, de akkor se kezdjen neki senki házilag barkácsolni hiába ezermester vagy ő vagy valamelyik rokon, szomszéd, ismerős. Lehet, hogy meg tudnák oldani, de nagyon veszélyes lehet.

Üzemeltetési engedély tavaly nyártól már csak kondenzációs kazánra adható ki (csupán azok kaptak haladékot 2018-ig, akik társasházban kisebb teljesítményű, gyűjtőkéménybe csatlakozó kazánt használnak). Ez a berendezés sokkal biztonságosabb és jóval energiatakarékosabb, mint az a fűtés, amit eddig a legtöbb lakásban eddig használtak. Ezt a típusú kazánt majdnem lehetetlen 300-400 ezer forintnál olcsóbban beszerezni, nem beszélve arról, hogy ehhez teljesen más kéményre van szükség, mert a hatóság már nem fogadja el a korábbi béleléseket, ami újabb 200-300 ezer forintos kiadást jelent. Kell készíttetni gáztervet is, ami általában 60-100 ezer forint. Természetesen lehet spórolni, a társasházban élők a kéménybélelést az esetek nagy részében összefogva, a közös költségből szokták megoldani, és még pályázatokat is szoktak kiírni az önkormányzatok .

Idén az Otthon Melege Programban is lehetett támogatást kérni kéményekre és konvektorok cseréjére. Ezzel sajnos nem a legszegényebbeket segítették ki, mert a támogatás legfeljebb a felújítás összköltségének 40 százaléka lehetett. Aki nem tud több tízezer, több százezer forintot kiadni, az kénytelen megoldani házilag a javítást, ha még lehetséges. Az, hogy az új készülékek közül már csak a drágább, szigorúbb szabálynak megfelelőeket engedik árusítani, azt is jelenti, hogy nagyon sokan rákényszerülnek arra, hogy megpróbálják a végsőkig életben tartani a tönkremenőben lévőket. Ez nem csak azokra veszélyes, akik rosszul fűtött, veszélyes lakásban élnek. A szegényebb vidékeken a fűtési időszakban annyian fűtenek szakszerűtlenül, hogy vetekszik a szmog Budapest legforgalmasabb részeivel - írja a hvg.hu.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!