Már nem elég csak az őstermelőit felmutatni! Az érvényességi idő is módosult!



Markáns változás várható az őstermelői igazolványok ügyében Egyszerűsödött az ügyintézés, ráadásul több helyen intézhető és az ideiglenes őstermelői igazolványokkal kapcsolatban is változott a jogszabály.

Megváltozik az ideiglenes őstermelői igazolványok érvényességi ideje megváltozott. Az eredetileg július 31-én lejáró igazolványok 2016. szeptember 30. napjáig igazolják az őstermelői jogviszonyt. A módosításra azért volt szükség, mert csúszik az új, kártya alapú igazolványok kiállítása.

Idáig az őstermelők csak a bejelentett, állandó lakóhelyük szerinti illetékes falugazdásznál intézhették ügyeiket. Mostantól a bejelentett tartózkodási hely szerinti illetékes falugazdászt is felkereshetik. 

Be kell jelenteni az igazolvány elvesztését!

Az eddig érvényben lévő rendelet szerint az őstermelő köteles bejelenteni a még jelenleg hatályos barna színű, papír alapú, vagy a már kiadott kártya alapú igazolvány elvesztését. A módosítás értelmében viszont mostantól az ideiglenes igazolvány elvesztését, megrongálódását is haladéktalanul be kell jelenteni a NAK megyei ügyintéző szervezeténél.
Fokozottan figyelnek a beazonosíthatóságra! Az őstermelők a továbbiakban is több okmány maguknál tartásával értékesíthetik termékeiket. Kéznél kell lennie a névre szóló érvényes igazolványnak, illetve értékesítési betétlapnak is. Az említett dokumentumokat és a személyazonosításra alkalmas okmányokat is a jogszabályban meghatározott esetekben és módon, felhívásra az értékesítés helyszínén is be kell tudni mutatnia.

► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!