Jön a kötelező bankszámla!



Jön a kötelező bankszámla, amivel elsősorban a nyugdíjasokat célozzák. Havi 1575 forint egy magyar nyugdíjasnak mekkora teher?

Október 15-től gyakorlatilag minden nagyobb magyar banknak be kell vezetnie az úgynevezett alapszámlát – ez derül ki abból a kormányrendeletből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet alapján az alapszámla főbb jellemzői ezek lesznek:

  • Minden hitelintézetnek nyújtania kell, amelyik képes fizetési számlákat kezelni.
  • Az alapszámlához nem kapcsolható hitelkeret.
  • A számlának csak egyetlen tulajdonosa lehet.
  • A számlavezetési díj legfeljebb a múlt évi minimálbér 1,5 százaléka lehet – ez most 1575 forint.
  • Ebben a díjban már benne van egy bankkártya költsége, havi két ATM készpénzfelvétel díja 150 ezer forintig, vagy egy banki készpénzfelvétel 50 ezer forintig, illetve négy átutalás 100 ezer forintig.
  • A fenti limitek túllépése esetén a bank piaci díjakat számolhat fel.
  • Ingyenes igénybevételre is lesz lehetőség - írja  a hvg.hu

Szerdán megjelent a   Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely  szeptember 18-ától lép hatályba és az alapszámla bevezetéséről rendelkezik. A rendelet  értelmében egy alapszolgáltatásokat biztosító, forintban nyitott és vezetett fizetési számla lesz az alapszámla és  lehetővé teszi:

  • a készpénz be- és kifizetést,
  • az átutalások teljesítését és fogadását,
  • beszedési megbízás teljesítését,
  • kártyás és érintés nélküli fizetést.
  1. szeptember 18-ig kell átültetni a magyar jogrendbe a 2014/92/EU fizetési számla (PAD) irányelvet, ennek része az alapszintű fizetési számla bevezetése. Az a fő cél, hogy mindenki rendelkezzen valamilyen bankkapcsolattal.

Mibe kerül az alapszámla?

Az alapszámla a legszükségesebb alapszolgáltatásokat biztosítja, és a számlavezetésre vonatkozó díjat a kormány, a megjelent rendeletben rögzíti.

A rendelet alapján nem haladhatja meg az esedékességet megelőző év utolsó napján érvényes havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát a számlavezetés díja,  így jelenleg legfeljebb 1.575 forint lehet.

Külön díj vagy költség nem számítható fel befizetés, kártyás fizetés, valamint számláról történő beszedés során.

Ki igényelheti?

Akiknek nincs más számlájuk és rendelkezési joga sincs bankszámla az lesz jogosult az alapszámla használatára. Abban az esetben minden további nélkül élhet az alapszámla lehetőségével a személy, ha bizonyíthatóan elindította a korábbi számlájának felmondását, vagy a rendelkezési jog megszüntetése elkezdődött.

Jön az ingyenes verzió is!

A szociálisan rászoruló személyek számára díjmentes konstrukció is ki lesz dolgozva. Ennek határideje október 31., és 2017. január 1-től lehetne bevezetni. Forrás: palyazatfigyelo.info

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!