Népi bölcsességek és tudás, amit tovább kellene adnunk!



A kakasok nem szórakozásból kukorékolnak! Ez a hang egyfajta területjelzésként szolgál: jelzi a környékbeli többi kakas számára - és nem feltétlenül a tyúkudvar lakóinak -, hogy ez az ő territóriuma.

A kakasszót már a görögök és a rómaiak is időmérőnek használták: megfigyelték, hogy mennyi idő telt el az egyik kukorékolástól a másikig. Nem csak az időt mérték a kakasszóval, hanem meglepő módon még a távolságot is: egyes feljegyzések szerint volt egy olyan egyezményes mértékük, ami addig tartott, ameddig a kakasszó elhallatszott.

Honnan tudják a kakasok, hogy kukorékolniuk kell?

A kakasok belső óráját a napfény hangolja be, azaz a Nap jelzi számukra, hogy eljött az ő idejük. Vagyis a kakasoknak rendszeresen kell látniuk a napot ahhoz, hogy a biológiai órájuk jól tudjon működni. Ha a kakasokat hosszú időre elzárnánk a napfénytől - mondjuk egy sötét szobába terelnénk őket egy hónapra -, akkor az annyira megzavarná őket, hogy a korábbi szabályos kukorékolásuk is eltolódna. Ugyanígy nem csak a napfénytől való elzárás, hanem a napfogyatkozás is erősen megzavarja a kakasokat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!