Már több ezer olasz fiatal él és dolgozik Budapesten.



Az utóbbi években ezrével érkeznek Magyarországra az olasz huszonévesek, akiknek elegük lett az otthoni kilátástalan viszonyokból. Budapesten szép fizetést kapnak a multiknál, ahol a nyelvtudáson kívül semmilyen végzettséget nem várnak tőlük – írja az Abcúg.

Nem könnyű pontosan megmondani, hány olasz él ma Magyarországon, az olasz nagykövetség körülbelül hatezer emberre tippel. Sokan viszont nem regisztrálnak a konzulátuson, mert nem szeretnék elveszíteni az otthoni lakcímüket. Valamivel kevesebben szerepelnek a KSH adatbázisában, de az elmúlt évek tendenciája szépen kirajzolódik:


Olaszok Magyarországon

A legnépszerűbb munkák a szolgáltatóközpontoknál vannak, ahol HR- és IT-támogatást nyújtanak angolul, de gyakran az anyanyelvükön. A fizetésükből pedig az egekbe szökő fővárosi albérletárak mellett is kényelmesen élnek. Otthon a fiatalok hiába költöznek délről a gazdagabb északra, a fizetésük nagy része elmegy a megélhetésre.

A legtöbb olasz először azt sem tudta, hol van Magyarország, aztán amikor megérkeztek, meglepődnek, milyen jó helyre kerültek. Legfeljebb a hideg zavarja őket: az egyik szicíliai lány már csak mosolyog azon, amikor az anyja panaszkodik, hogy otthon 7-8 fok van, miközben ő először azon gondolkodott Budapesten, hogyan fogja túlélni a mínusz 17 fokot.

Nemrég olasz fogászati központ nyílt Pasaréten - Jávor Pál egykori villájában. A fogászati klinika elsődleges célja a magyar fővárosban élő olaszok kiszolgálása.


 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!