A vallást szélsőségesnek minősítették.



Az Orosz Legfelsőbb Bíróság csütörtökön szélsőségesnek nyilvánította a Jehova Tanúi egyházat, és betiltotta a szervezet működését az ország egész területén. Az orosz kormány szerint az egyház egyes szabályai, például a vérátömlesztés megtagadása, szélsőségesnek minősül és nemkívánatos Oroszországban.
A vallási szervezet vezetői az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, ami már többször is hozott számukra kedvező ítéletet.

A vétó vonatkozik az egyháznak mind a 395 oroszországi létesítményére, és összesen mintegy 175.000 orosz hívőt érint. A szervezet közleményében tudatta: 'Ha ez a bejelentés életbe lép, az katasztrofális következményeket hoz az orosz szabad vallásgyakorlásban'.

Ha a büntetés életbe lép, a vallás terjesztői perbe foghatók a szélsőséges tanok miatt. Az Igazságügyi Minisztérium már felfüggesztette a központ munkáját addig, amíg meg nem hozzák a végleges döntést. A Legfelsőbb Bíróság pedig már el is rendelte a vallásos szervezet javainak államosítását, miután kérte a központi, szentpétervári iroda bezárását.

A Jehova Tanúi egy nemzetközi vallási szervezet, ami a Biblia egyéni értelmezésén alapuló tanokat terjeszt. Az ellenük zajló eljárásban kiálltak amellett, hogy ők nem szélsőséges szervezet, és a betiltásuk megsértené a nemzetközi gyakorlatot.

Néhány szakértő viszont úgy gondolja, hogy a szervezet valójában szekta. A média emlékeztet rá, hogy a jehovásoknak már többször is volt dolguk a törvénnyel: bírósági döntések nem teljesítése, szélsőséges anyagok birtoklása és más olyan törvényszegések, amiket Oroszország a csecsen háború után hozott a radikális tanok terjedésének megakadályozására.

Oroszországban az utóbbi időben több publikációt is betiltottak a Jehova Tanúitól amiatt, hogy családokat rombol szét és gyűlöletkeltő. A szervezet egyik szóvivője 'megrendülve' érezte magát a bírók döntése után. 'Sosem gondoltam volna, hogy ilyesmi előfordulhat a modern Oroszországban, ahol az Alkotmány garantálja a vallásszabadságot', panaszkodott.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!