Ha 1964-1984 között születtél, erről tudnod kell.



A nyugdíjrendszer reformja már az 1980-as években is téma volt. Ma már köztudottan „ketyeg a nyugdíjbomba”, de vajon milyen ütemben, és mekkora robbanás várható?

Leginkább a 30-50 éves korosztálynak kell aggódni, akik még aktívan dolgoznak, de kevéssé gondolnak a jövőjére. A szüleik is általában élnek még, nyugdíjas éveikben vannak most, és átlagosan kb. 90-110 ezer forint nyugdíjból próbálnak megélni. Ez a jelenlegi helyzet. A média mindeközben azzal riogat minket, hogy mikor mi nyugdíjasak leszünk, akkor már nyugdíj sem lesz, vagy annyira alacsony összegű lesz a nyugdíj, hogy az nem fedezi majd a megélhetéseinket.

Nem véletlen, hogy bevezették Magyarországon a szülőtartás jogi fogalmát, vagyis a szülők igényt tarthatnak arra, hogy ha kevés – az ellátásukat nem fedező mértékű – a nyugdíjas járadékuk, akkor a gyereket pereljék annak kiegészítésére.

Kinek higgyünk?
Mi a matematikában hiszünk. A SzámoldKi.hu portál szakértő csapata elkészített egy egyszerű kalkulátort, amely rávilágíthat erre a problémakörre. Ön csak számol, és a következtetések levonását is Önre bízzuk.

A nyugdíjrendszer csak akkor lehetne biztonságos,  ha olyan ütemben állnának be a fiatalok dolgozni, ahogy az idősek nyugdíjba mennek. Ehhez egy szülőképes nőnek 2,1 gyermeket kellene átlagosan szülnie, jelenleg azonban ez az arány mindössze 1,3 gyermek Magyarországon. Vagyis, kevesebb gyermek születik, mint ami a fenntartáshoz szükséges, azaz a társadalom gyorsan öregszik. Vagyis a társadalom valamennyi korosztálya számár a legfontosabb a működőképes családtámogatási rendszer.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!