Ha nem is tűnik el teljesen, az ára biztosan emelkedni fog.Egyes tejtermékek

A probléma nem új keletű, már 2021-ben számos helyről jelentettek tejhiányt. Az ok a bevezetőben említett: munkaerőhiány a teljes iparágban egészen a termeléstől a szállításon át. Nálunk is jelen van az import tej, fel kell készülni, hogy nem mindig tudjuk majd megvenni mindenből a kedvencünket.

Lazac

A világ vadlazac mennyiségének 40 százaléka Alaszkából származik. Ez a kitettség nagy baj: az onnan érkező beszámolók alapján ugyanis az utóbbi években, valószínűleg a klímaváltozás miatt, drasztikusan csökkent a populáció.

Sertéshús-készítmények és szalonna

Erős áremelkedésre lehet számítani a szektorban, mert egy időben drágul a takarmány és világszerte növekszik a kereslet a sertésből készített termékek iránt. Mindeközben a sertéspestis is időről-időre felüti a fejét, ami megint csak nem kecsegtet semmi jóval.

Csokoládé

Az amerikai tőzsde, a NASDAQ szakemberei már tavaly áprilisban csokoládéhiányt jósoltak. Miközben ugyanis a termelés eléggé ingatag lábakon áll (értsd: instabil államokban koncentrálódik), a kereslet rohamosan növekszik. Ritkán fordul elő az, ami tavaly megtörtént, vagyis hogy Brazília is importra szorult kakaóból.

Tészta és az egyéb liszt alapú termékek

A járvány elején már egyszer kitört a felvásárlási láz, hiszen a tészta változatosan elkészíthető és sokáig eltárolható, nem csoda, hogy sokan betáraztak belőle. A Microsoft híroldala, az MSN szerint idén a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb szélsőséges időjárások okán valami hasonlótól lehet tartani: Európában a heves esőzések, a tengerentúlon a szárazság tizedelheti meg a gabona termést.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!