A bűnözők az utcai viselkedés alapján nagyon gyorsan be tudják azonosítani, hogy ki lehet számukra könnyű préda. Ne ess bele ezekbe a hibákba!



Azt mondják, hogy egy bűnözőnek csak 7 másodpercre van szüksége az áldozat kiválasztásához. Nézd meg milyen jelek alapján hozza meg a gyors döntést!

Amerikai pszichológusok 3 napig forgatták New York-i zsúfolt utcáit. Aztán megmutatták a rögzített videókat elítéltek egy csoportjának, és megkérték őket, értékeljék 1-10-es skálán, hogy kiből lenne 'könnyű' áldozat. A pszichológusokat is meglepte, mennyire egyformán értékelték a nem verbális gesztusokat. Tanuljunk belőle!

1. Ha látszik rajtad, hogy sietsz, kapkodsz, gondolják hogy szétszórt és figyelmetlen vagy. 

2. A menés közbeni testtartásod is sokat elárul: Az első kép egy félszeg, 'gyenge' alanyt feltételez. A második határozottságot, magabiztosságot sugall. 

3. Ha a kezeid le vannak foglalva, akkor szintén jó célpont vagy a bűnözőnek. Mindegy, hogy szatyrokkal vagy tele vagy éppen a zsebedben van a kezed, a reakcióidőd megnő, így a rossz szándékú személy lépéselőnybe kerül veled szembe.

4. Egy bűnöző sem szereti, ha a szemébe nézel. A figyelmes tekinteted könnyen lebuktathatja őt - vagyis az ilyen személyekre nem tekintenek potenciális áldozatként.

5. A fülhallgató egyértelmű jele annak, hogy kikapcsolod a külvilágot. Hidd el: ennél vonzóbb helyzet nincs egy utca tolvajnak vagy zsebesnek. A meglepetés erejével csap le rád, mire felfogod mi történik, ő már árkon-bokron túl van.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!