Itt megtudhatja mi lesz benne, és hová kell visszaküldeni!



FONTOS levelet kap minden 50 és 70 év közötti lakos!

IDÉN országos vastagbélszűrő program indul az 50-70 év közötti korosztálynak. A vizsgálatot székletmintából végzik, a mintavétel otthon elvégezhető a kapott eszközökkel, és a csomagot csak vissza kell küldeni postán. Ebben a betegségben évente ötezren halnak meg Magyarországon.

A vastagbélrák kezelésére 22,5 milliárd forintot költött az egészségbiztosító 2014-ben, ami több mint kétszeres növekedés a 2001-es 10 milliárd forinthoz képest. Magyarország vezető helyen áll Európában a megbetegedések aránya és az ebből származó halálesetek tekintetében, világszinten pedig csak Ausztrália és Új-Zéland előzi meg.

Jövőre indul egy országos vastagbélszűrő program az 50-70 év közötti korosztálynak, székletmintából immunkémiai vizsgálatot végeznek, a mintavétel pedig otthon elvégezhető a kapott eszközökkel. Az eddigi programokban 46 százalékos volt a részvétel, az érintettek közül ilyen arányban küldték vissza a kiadott mintavételi csomagokat.

Külön kell figyelni arra a sajátosan magyar jelenségre, hogy az esetleges pozitív székletminta után a szűrésben részt vevő emberek nem mennek el további vizsgálatokra, ami aggasztó és kockázatos, mert ilyen esetben később visszakövetve sok rákos halálesetet tudnak azonosítani.

►► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!