Több oka is van, hogy a "kertek álomvirágának" is hívják.Joggal nevezik “a kertek álomvirágának”, mivel gondozást alig igényel, minden évben előbukkan, és magról hamar elszaporodik. Inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedveli és őszig virágoznak. Szép, kerek, narancssárga, vagy piros, sárga, krémszínű virágai vannak. Levelei is jellegzetes, kerek formájúak. Az enyhén savas és jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban.

Nézzük, miért szeretjük:

  • a bogarak ellen pedig jó védelmet nyújthatnak a veteményesnek - főleg a paradicsom és krumpli közelébe célszerű ültetni
  • csapdatermésként is lehet használni, mivel vonzza a levéltetveket
  • kellemes, borsos ízű ehető virágai vannak, ami nagyon szépen mutat a tálalásnál
  • könnyen fut a kerítésre úgy maximum 120-140 cm magasságig, de ha nincs mibe felfelé kapaszkodnia, afféle talajtakaróként elfut a földön is és virágzik.

A sarkantyúka hamar elterjed földön, így segít elnyomni a gyomokat és árnyékolni a talajt. Magasabb növények közelében érdemes ültetni, mint például a paradicsom, csemegekukorica vagy napraforgó.
A sarkantyúka virágainak betakarításához a legjobb a reggeli időszak. A virágok és a levelek is felhasználhatóak salátákban, köretként vagy ételdekorációként. A teljes növényt meg lehet enni.

Nagyszerűen ültethető cserepekbe, kaspókba ablakpárkányra és függőkosarakba is.

Antibiotikum helyett sarkantyúka
A kerti sarkantyúka amennyire igénytelen, olyan sok hatóanyagot tartalmaz.  Gyógyító hatását főleg nyersen tapasztalhatjuk meg. A virágban található mustárolaj, illóolaj, kálium és C-vitamin is. Nyersen például azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon jó C-vitamin- és vasforrás, tehát vérszegénység esetén rendszeresen lehet csemegézni belőle.

A virágot leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják. Több mint 40 bakteriális törzzsel képes felvenni a harcot. Magjában például olyan antibiotikum található, amely a légzőszervet megtámadó baktériumokat úgy teszi hatástalanná, hogy közben nem teszi tönkre a bélflórát.

A bakteriális fertőzések kezdeti szakaszában kifejezetten érdemes alkalmazni. A különböző szervek – vese, női nemi szervek, prosztata, húgyhólyag – gyulladásait is hatékonyan gyógyítja. Viszont nemcsak a baktériumokkal, hanem a gombákkal és a vírusokkal szemben is bizonyította már gyógyító erejét. Teakeverékekben is gyakorta alkalmazzák, mivel kitűnő gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A sárga és piros virágú kúszónövényt baktériumfertőzés megelőzésére is használhatjuk, antibiotikum helyett is alkalmazhatjuk, vagy részben kiválthatjuk általa az antibiotikum szedését, mivel felerősíti és gyorsítja annak hatását.

Az emberi szervezet számára semmiféle veszélyt nem jelent, hosszabb ideig is lehet fogyasztani, túladagolástól nem kell tartani. Állapotos nők és kismamák is szedhetik, viszont gyomor- és bélfekélynél, vesebetegségben szenvedőknél és kisgyermekeknél nem javasolt a használata.

A kerti sarkantyúka illóolaja nagyon jó korpás hajra, gyulladásokra és sebgyógyulásra is. Emellett növeli a szervezet ellenálló képességét, és a fogyókúra része is lehet, hiszen enyhe hashajtó hatással is rendelkezik.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!