3 felhasználási lehetőség, ami mindenkinek jól jön a kertben.Mielőtt felhasználjuk, a tojáshéjjal nem kell mást tennünk, mint leöblítenünk, és hagyni kiszáradni. Gyűjtsünk belőle sokat - pl. egy 5 literes befőttesüvegben, és amikor megtelik, zúzzuk össze apró darabokra. Ha már eleget gyűjtöttünk, vihetjük is a kertbe.

1. Nagyszerű tápanyagforrás
Bár a nitrogén, a foszfor és a kálium a legfontosabbak a növények egészséges növekedése szempontjából, a kalcium is elengedhetetlen a növényi sejtfalak zavartalan fejlődéséhez. A kalcium-karbonátból álló tojáshéj kiváló arra, hogy biztosítsa ezt a fontos ásványi anyagot a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba. Mivel több hónapig tart, amíg a tojáshéj lebomlik és a növények a gyökereiken keresztül hasznosítani tudják, célszerű ezt a műveletet már ősszel elvégeznünk, majd tavasszal további adagokat belegereblyéznünk a talajba.

Ugyanígy elősegíti a növények egészséges fejlődését, ha a finomra összezúzott tojáshéjat más szerves anyagokkal együtt az ültetőgödör aljába szórjuk. Többek között a paradicsom különösen kedveli a kalciumot.

Keverhetjük a tojáshéjat nitrogénben gazdag kávézaccal.  Minden talajt feljavíthatunk vele. A tojáshéj további előnye, hogy csökkenti a talaj savasságát és levegősebbé teszi azt.

2. Kártevő-űző
A talajra szórt zúzott tojáshéj segít távol tartani számos kártevőt. Sok kertész az apróra zúzott tojáshéjat a házas és meztelencsigák távol tartására használja fel. Ez azonban nem minden esetben válik be.

3. Csíráztató edénykeként is használhatjuk
Mivel a tojáshéj biológiailag lebomlik, kiváló palántanevelő pohár válik belőle, amely nem hagy maga után felesleges hulladékot. A mélyebb héjakat válogassuk ki, ezekből lesz a legjobb csíráztató. A héjakat célszerű sterilizálnunk úgy, hogy vízben felforraljuk azokat vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tesszük. (Ha sütés után a még forró sütőbe tesszük, az éppen elég.)

Ezután egy szöggel vagy árral fúrjunk egy kis lyukat a tojáshéj aljába, amelyen keresztül távozni tud a felesleges öntözővíz. Töltsük fel a héjat ültetőkeverékkel és vessük el bele a magot. Miután a mag kicsírázott és a kihajtott növény elég nagyra nőtt, tojáshéjjal együtt átültethetjük egy nagyobb cserépbe vagy szabadföldbe.
 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!