A Kék nünükét halálos törpének is hívják.



Prágában egy kisfiút kórházba kellett szállítani, mert megmérgezte a Kék nünüke!

'Amikor azt láttuk, hogy a gyerek bőrszíne szinte zölddé változik, és kezdi elveszíteni az eszméletét, azonnal orvoshoz vittük' - mondta az édesanyja.

Ha a nünüke veszélyt érez, halottnak tetteti magát, miközben testén sárgás váladékcseppek jelennek meg. Ez egy folyékony méreganyag, ami duzzanatokat és hólyagosodást okoz a bőrön. A méreg azonban akár fel is szívódhat a bőrön keresztül, és bejuthat a szervezetbe. Ezek a cseppek katadrin tartalmuk miatt erősen mérgezőek. A halálos ítéletek végrehajtásánál alkalmazott ürömkehely egyik alkotórésze volt az ókori Görögországban.

Ha a bogár mérge a bőrrel érintkezik, javallott 15 percen keresztül hideg, szappanos vízzel lemosni. Ha hólyagot okozott, érdemes orvosi segítséget kérni.

A kék nünüke Magyarországon is gyakori bogár. Az orvosok és a zoológusok azt ajánlják, legjobb békén hagyni, nem fogdosni, így előzhető meg legkönnyebben a baj.

 
Érdekes

Lárváinak fejlődése igazán különleges utat jár be. A nőstény a talajba rejti el a petéit. A petéből kikelt lárvák felmásznak egy közelben virágzó növényre. Nem az édes nektár utáni vágyakozás hajtja őket a magasba, hanem egy ígéretes stopban reménykednek. Ha összejön a stop, azaz sikerül megkapaszkodni egy gyűjtögető vadméhen, akkor hordozójába kapaszkodva eljuthat a méh fészekbe, ahol a lépsejtben tovább tud fejlődni. 

A nünüke több faja mérgező a lovak számára is. Egy kazal lucernába jutott néhány bogár már elég ahhoz, hogy megöljön egy lovat!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!