„Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk" - szól a mentorok jelmondata.HIHETETLEN! Óvatos becslések szerint világszerte 130 halálos áldozata van már annak az internetes játéknak .

A játék kitalálóját már tavaly novemberben letartóztatták. Azt mondja, nincs lelkiismeretfurdalása, sőt a Kék Bálna valójában nemes céllal működik, egyébként is az egész csak a lájkvadászatról szól. 

A Ripost számolt be először arról, hogy már magyar áldozatai is vannak a Kék Bálna-őrületnek: két 15 éves diák akasztotta fel magát Debrecenben két hónap eltéréssel. Vikinél és Petinél is arra utalnak a bizonyítékok és az öngyilkosság előzményei, hogy a Kék Bálna játékba szervezték be őket. Az 50 feladat közül többet is végrehajtottak, mielőtt véget vetettek az életüknek.

A Kék Bálna résztvevői 50 pontos listát kapnak, amit 50 nap alatt kell teljesíteniük. Egy-egy elvégzett feladatot fotóval vagy videóval kell bizonyítaniuk. A „mentor” eleinte csak kisebb feladatokat kér az áldozattól, például, hogy lopjon el valamit egy boltból, másszon fel magas épületek tetejére, ne törődjön családjával, társaival, keljen fel az éjszaka kellős közepén (pontosan 4:20 perckor), nézzen horrorfilmeket. Ha ezeket megteszi és bizonyítja is, szintet lép.

A feladatok napról napra egye nehezebbé és durvábbá válnak: arra utasítják a gyerekeket, hogy pengével véssenek bálnát vagy más ábrákat a karjukra, csonkítsák meg magukat, vagy égessenek magukba egy ábrát.

Vágd meg a kezed háromszor! Fess bálnát egy lapra! Menj fel a tetőre és állj a szélén! Beszélj egy bálnával! Legyél öngyilkos! – ilyen feladatokat kapnak a tinik.

Természetesen nem kötelező megcsinálni a feladatokat, de a mentor folyamatosan sakkban tarja őket azzal, hogy ha nem hajtják végre a kiszabott próbát, akkor a mentor a családjával együtt meg fogja őt ölni.

'Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk'  szól a jelmondat, ezek után pedig úgy érzi az áldozat, hogy vagy önként megöli magát vagy végeznek vele és szeretteivel.

– A Kék Bálnáról szóló történet furcsán hangzik, ha nincs tizenéves gyermekük. Amikor a 14 éves lányom mondja, hogy a fél osztály részt vesz a játékban, és épp kapott egy feladatot, hogy vegyen egy pengét és vágja bele bőrébe a 4:20 feliratot… nem vicces. A rendőrséghez fordultunk – írta egy román képviselőnő a napokban a Facebook-oldalán. A politikus szerint a halál csoportjának adminisztrátorai (vagy mentorai) orvosi egyetem hallgatói, akik így végeznek pszichológiai kísérleteket.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!