Utánanézett, mit használtak régen bolhairtásra. Meglepően egyszerű és olcsó megoldásokat talált! PRÓBÁLD KI!



Blogján osztotta meg egy nő, hogy milyen módszereket lehet alkalmazni a kutyák és macskák bolhátlanítására. Megelégelte ugyanis, hogy megveszi a drága bolhanyakörvet, aztán, amikor még mindig vakarózik szegény állat, vesz bőrre cseppentős még drágább riasztót, de mégis ott mászkálnak kedvenceiben a bolhák.

Tény, hogy régen nem voltak tele a boltok polcai különféle parazitairtó készítményekkel, és mégis távol tudták tartani a vérszívókat.

Bevált házi praktikák

Az 1:2 arányban összekevert almaecet és víz az egyik leghatékonyabb bolhairtó szer. Ami még külön figyelemreméltó, hogy olcsóbb, mint a gyári készítmények, és nem tartalmaz káros kémiai anyagokat.

A dél-európai országok háziállattartói hagyományosan használják erre a célra a különféle illóolajokat. Bevált recept, hogy 1 evőkanál olívaolajhoz 2-3 csöpp levendula- és eukaliptuszolajat kevernek, és időnként ezzel bedörzsölik a kutya vagy macska nyakát, hajlatait, hasát.

A bolha és tetű elleni – mai, korszerű technológiával gyártott – nyakörvek szintén a régi tapasztalatokhoz, receptekhez nyúlnak vissza. Akinek kedve van, maga is elkészítheti. Az állat nyakának átmérőjéhez illő, nedvszívó, nem műszálas textil zsebkendőt vagy kendőt 12 órán keresztül az alábbi folyadékba kell áztatni:

  • 2-3 csöpp levendulaolaj (vagy friss levendula)
  • 1/2 teáskanál kakukkfű (ha van, akkor friss!)
  • 1 kávéskanál édeskömény,
  • 1-2 gerezd apróra vágott, összenyomott fokhagyma,
  • 1 teáskanál tiszta alkohol (vagy vodka)

A keveréket annyi vízben kell tenni, hogy az a belehelyezett kendőt ellepje. A nedves kendőt ki kell szárítani, és lazán az állat nyakára (kutyák esetén a nyakörv mellé) kötni. Hetekig védettség biztosítható a nemkívánatos élősködők ellen.

Házi sampon

Fél pohár frissen facsart citromlé, másfél pohár víz és negyed pohár kutyasampon összekeverve, két-háromhetente fürdetéssel távol tartja a bolhákat.

Fokhagyma

Hatásos lehet a fokhagyma etetése is. 4,5 kg-os testsúlyra egy gerezd fokhagymát számoljunk, amelyet legkönnyebb a kutya ételébe keverni. A szárított, vagy kapszula kivonat is hatásos.

Borsmenta

A borsmenta is taszítóan hat a bolhák számára. Szórófejes palackban keverjünk össze 15- 20 csepp borsmenta olajat körülbelül 2 csésze vízzel. Ezzel permetezzük be a kutyát, macskát - főleg a nyak környékére és a hajlatokba jusson belőle! 

Kávézacc

A kávézacc, ha beledörzsöljük kedvencünk bundájába, bolhaűző hatású.

Szódabikarbóna

Lúgosító és fertőtlenítő hatású anyag, melynek porával bedörzsölhetjük a kutya bundáját, vagy fürdetésekor beleszórhatunk a vízbe. Csodálatosan selymes bundát is varázsol, amellett hogy hozzájárul a kutya bőrének egészségéhez.

FONTOS: Az állat fekhelyére is figyelj oda! Mert hiába űzöd ki belőle az élősködőt, ha fekhelye fertőzött!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!