Nem kiabálnak velük, és nem büntetik őket. Akkor mégis mit tesznek?



Azok, akik ellátogatnak a felkelő nap országába, megfigyelhetik, hogy mennyire különleges a kapcsolat van a különböző generációk között. A gyermekek engedelmeskednek a felnőtteknek és szeretik a nagyszüleiket.

Ennek az oka, hogy a gyerekek nevelésének hagyománya van, amelynek eredete visszamutat a távoli múltba.

Sok évszázaddal ezelőtt a japán anyák munka közben is nevelték a gyermekeiket. Akkoriban még nem voltak óvodák, vagy olyan nagyszülők, akik otthon vigyázhattak a gyermekre ameddig a szülők hazaérnek a munkából. Ezért a kicsi mindig ott volt, ahol az anyja. Az anya folyamatosan kommunikált vele és megmondta, hogy mit szabad és mit nem szabad megtegyen. Nem meglepő, hogy a gyerek hamarabb elkezdett beszélni, mint járni.

Mik a módszer előnyei?

A kicsik részt vesznek az élet minden tevékenységében (munka, pihenés, szabadidő). Jobban megismerik a világot, szellemileg sokkal gyorsabban fejlődnek.

A japán nők mai napig megőrizték ezt a hagyományt. Bármilyen tevékenységről is legyen szó, az anya ott tartja a gyereket a közelében - akár a hátán! Minden japán anya otthon marad, míg gyermeke eléri a 3 éves kort. Szégyennek számít, ha az anya nem képes időt szakítani a gyermekre és túl hamar óvodába, vagy a nagyszülőre bízza a gyermekét. A nevelésből az apák is kiveszik a részüket.

Az óvodákban a gyermeket emberségre tanítják őket. Különösen odafigyelnek, hogy érzelemvilága jó irányba fejlődjön. Például nem engedik, hogy a gyerek a játékot ok nélkül a földhöz vágja, hogy rendetlenséget csináljon. Arra is megtanítják, hogyan bánjanak társaikkal, az idősebbekkel, az állatokkal és növényekkel.

A japán nevelés jellemzői

A japán gyermekek sok szülői figyelmet kapnak – sok ölelést, beszélgetnek hozzájuk, sétálnak velük stb. Ezen túlmenően az anyák és az apák soha:

– nem kiabálnak a gyermekre

– nem tesznek negatív megjegyzéseket

– nem alkalmaznak fizikai büntetéseket

A japánok megtanítják gyermekeiket:

– udvariasan viselkedni

– egymás iránt figyelmesnek lenni

– hogy ne zavarjanak senkit a viselkedésükkel

Mit tesznek ha rosszul viselkedik a gyerek?

A nemtetszésüket a tekintetükkel és a hangszínükkel fejezik ki. A japán gyerekek azonnal felismerik, amikor megbántották szüleiket. Ilyenkor bűntudatot éreznek és igyekeznek jóvá tenni a hibájukat.

A japán gyerekeket szeretettel és gondoskodással nevelik. Már születésüktől megtanítják őket a társadalmi élet legfontosabb elveire. Természetesen ez a nevelési módszer nagyon szokatlan a többi ország lakóinak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nagyon hatékony és elősegíti, hogy a gyerekek művelt felnőttekké váljanak, akik tiszteletben tartják a törvényt és embertársaikat. - Tudnodkell.hu alapján - 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!